Praznik ekoloških kmetij: Slovenija idealna za ekološko pridelovanje hrane
Uspešno se je odvil že 13-ti praznik ekoloških kmetij, v starem mestnem jedru Slovenj Gradca se jih mnogo zbere iz vseh koncev Slovenije. V strokovnem posvetu so govorili o ekološki pridelavi od zemlje do mize, torej o pomenu zdravih tal in certificirane ekološke hrane za trajnostno prehranjevanje. Ekološka hrana prinaša splošno zdravje med ljudi, so poudarili, pa to, da je ekološko in lokalno pač idealno. Iz več vidikov. Podpredsednik Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije Milan Kalan med drugim že 30 let opozarja in vzpodbuja, da bi Slovenija lahko postala zeliščarska velesila, ekološka:
/Portals/0/IZJAVA%20MILAN%20KALAN%20_1.MP3
Slovenija bi lahko bila velika pridelovalka, ne masovnih, pač pa terapevtskih kakovostnih zelišč, česar v svetu ni več.
Praznik ekoloških kmetij v Slovenj Gradcu prireja Združenje ekoloških pridelovalcev in predelovalcev Deteljica s koroškim bio-kmetom Jožetom Ledinekom na čelu. Celodnevno dogajanje z dobro kulinariko je bilo tudi etnološko obarvano z nastopi raznih slovenskih etno glasbenih zasedb.
Ajda Prislan, besedilo in foto