28.04.2016
Velike težave na Koroškem s snegolomom

Sredino sneženje je na Koroškem prineslo veliko nevšečnosti s snegolomom, večinoma so bili na delu gasilci, domala po vsej regiji.

Na območju Slovenj Gradca so  se drevesa podrla na cestah Podgorje-Razbor, Podgorje-Sredme-Mislinjska Dobrava in proti Vodrižu. Drevesa so ogrožala še stanovanjsko hišo v Zgornjem Razborju. Popoldne je na cesto Slovenj Gradec–Kotlje, na Selah, padlo več dreves in vej. Drevesa so padala tudi na lokalno cesto na Selah proti Sveti Neži. Posredovali so gasilci PGD Sele-Vrhe.  Gasilci PGD Slovenj Gradec in Golavabuka so odstranjevali  podrta drevesa iz glavne ceste Slovenj Gradec–Mislinja in na cesti proti Kopam in letališču v Mislinjski Dobravi ter Tomaški vasi. Sneg je podrl več dreves tudi na cesto Zgornji Dolič–Vitanje. Popoldne je na večstanovanjskem objektu na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu zaradi mokrega snega pričela puščati streha, voda pa je tekla v dve stanovanji. Gasilci PGD Slovenj Gradec so začasno prekrili 11 kvadratnih metrov strehe s folijo.

Tudi na lokalno cesto Črneče–Libeliče in Podklanc–Dobrova v občini Dravograd je padlo več vej in nekaj dreves. Drevesa in veje so odstranili gasilci PGD Črneče in Libeliče. Aktivni pri odstranjevanju podrtih dreves so bili tudi gasilci v Mežiški dolini. Drevesa so se podprla  na Leški cesti v Mežici, na Prežihovi ulici pa je padlo več večjih vej. Ena od vej je poškodovala parkirano osebno vozilo. Občinski štab Civilne zaščite je za pomoč gasilcem aktiviral dva delovna stroja. Nato so gasilci na Trgu svobode in na cesti proti mejnemu prehodu Reht odstranili sneg z dreves, pri Poleni pa odstranili drevo, ki je popolnoma onemogočilo promet na cesti med Mežico in Poleno. V Jazbini v občini Črna se je drevo podrlo na daljnovod. Tudi prevaljski gasilci so odstranjevali podrta drevesa na Trgu,  Perzonalih in pri vrtcu na Zgornjem kraju. Na cesti Prevalje–Leše je več  vej in dreves oviralo promet.  Drevje je padlo tudi na cesti na prelazu Radelj.  Tudi na Muti , na cesti Maribor–Dravograd, pa proti Gortini v občini Muta  so morali posredovati  domači gasilci. Več dreves se je podrlo tudi na cesto Dravograd–Maribor v zaselku Velka.

Gasilci PGD Ožbalt so več podrtih dreves odstranili v grabi Čermenica  in v Ožbaltski grabi, iz glavne cesti Maribor–Dravograd pa so v naselju Javnik odstranili več večjih kamnov, ki so padli s pobočja.  Ob 19.45 so se podrla drevesa na glavno cesto Ožbalt–Radlje ob Dravi pri Lovrenškem mostu, prav tako na glavno cesto Dravograd–Maribor, od Brezna proti elektrarni Vuhred.

Okoli 17. Ure je na Ravnah meteorna voda zalila prostore DTK-ja. Posredovali so gasilci PGD Ravne na Koroškem, ki so odstranjevali podrta drevesa na cesti iz Raven proti Strojni ter na cesti proti Zelen Bregu in v Dobrijah. Zaradi okvare daljnovoda je bila prekinjena oskrba z elektriko v Otiškem vrhu, brez elektrike so bili tudi v Podpeci. Na Poleni je podrto drevo poškodovalo telekomunikacijski vod. Brez elektrike so bili tudi v višje ležečih krajih na obronku Kop.
Motena je bila tudi oskrba s pitno vodo na celotnem območju občine Mislinja. Napako na glavnem vodovodnem omrežju so odpravili delavci Javnega komunalnega podjetja Slovenj Gradec.  Zaradi snega na Mislinjskem klancu, je bila zaprta cesta Slovenj Gradec-Velenje. Na cesti Ravne – Kotlje v Preškem vrhu pa sta zaradi poledenele ceste trčili kombinirani vozili. Voznika se nista telesno poškodovala.

IF