19.05.2016
Okusi Pohorja - nov turistični produkt treh nosilcev

V Koroški hiši pri lipi na Muti so predstavili nov turistični produkt Okusi Pohorja, njegovi nosilci so Koroška hiša pri lipi, domačija Gora pod lipo nad Slovensko Bistrico in kovačija Pri kovaču na Janževskem vrhu nad Podvelko. Skozi vse leto bodo v tridnevnem kulinaričnem popotovanju navduševali in tvorili celoto vsak s svojo zgodbo, ponudbo ter hrano. Pomembno sporočilo je, da je kulinarika na prvem mestu, produkt Okusi Pohorja paponuja turistom in gostom, ciljne skupine so manjše skupine, regionalno gastronomijo s turistično ponudbo krajine. Nov izziv letošnjega leta je Helena Kresnik – Pažek, lastnica Koroške hiše, predstavila na novinarski konferenci skupaj z Leno Klinar in Ivanko ter Tinco Vomer. Kulinarika in spoznavanje tradicije iz preteklosti s pridihom sodobnosti, obetajo v Okusih Pohorja prava doživetja. Posebno ponudbo Koroške hiše bodo popestrili s ponudbo Gore pod lipo nad Slovensko Bistrico z izborom domačih in uveljavljenih vin ter s ponudbo etnološke kovačije ter primerne kulinarike, kjer bo obiskovalce očarala večerja izpod železnega zvona. Kovačija Ivanke Vomer na Janževskem vrhu je bila pred dvema letoma popolnoma obnovljena. 

Recepti vrhunskih regionalnih kulinaričnih dobrot so skrbno izbrani, tudi surovine iz domačega okolja in ekoloških kmetij. Prav vsi trije nosilci produkta Okusi Pohorja pa so dobro uveljavljeni in prepoznavni. osnovni namen novega produkta Okusi Pohorja je gostom omogočiti bivanje v nastanitvenih kapacitetah, značilnih za koroško krajino, uživanje ob pristni koroški hrani, občutiti koroško gostoljubje s sodobnim utripom. Ob tem pa velja omeniti še spodbujanje in promoviranje eko ter etno turizma na koroških tleh. 

V desetih letih, odkar za izjemne kulinarične dobrote Gostilne pri lipi na Muti skrbi Helena Kresnik - Pažek, je le-ta presegla meje, postavljene na temeljih koroške gastronomije, kjer je v ospredju tudi regionalno kulinarična dediščina. Tudi dr. prof. Janez Bogataj - etnolog, ki je sodeloval z Gostilno pri lipi, je v eni izmed misli, namenjeni njihovi prvi strani jedilnika zapisal: " Pri lipi sedimo, prav dobro se gostimo." Pa še kako! 

 

IF