31.05.2016
Stanje prometne varnosti letos slabše kot lani

Od 16. do 29. maja je v  Sloveniji potekala medresorska akcija za večjo varnost kolesarjev, ki jo je vodila Javna agencija RS za varnost prometa. Policisti so na območjih, kjer je problematika varnosti kolesarjev največja, izvajali različne aktivnosti – preverjali, če  spoštujejo predpise, pozorni pa so bili tudi na kršitve voznikov motornih vozil, s katerimi ogrožajo kolesarje.                                                                                                                     Na območju Policijske uprave Celje so v času akcije zaznali 159 cestno prometnih prekrškov kolesarjev ter 36 prekrškov ostalih voznikov do kolesarjev. Med 86 kolesarji, pri katerih so preizkusili alkotest, je bilo 13 pozitivnih. Najpogostejši vzroki  prometnih nesreč kolesarjev so neprilagojena hitrost, napačna stran oziroma smer vožnje, neupoštevanje prednosti in seveda psihofizično stanje, še posebej vožnja pod vplivom alkohola.

Nasploh je stanje prometne varnosti  letos slabše kot lani. Na območju Policijske uprave Celje je letos v prometnih nesrečah umrlo sedem  ljudi, lani v enakem obdobju pet.  Prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so letos zabeležili manj kot v enakem obdobju lani. Obravnavali so 44 prometnih nesreč v katerih so bili udeleženi kolesarji, lani pa 66.  V teh nesrečah se je letos huje poškodovalo 7 kolesarjev, lani v enakem obdobju pa 5.

Glede na poletni letni čas opozarjajo kolesarje in druge voznike enoslednih vozil, ki veljajo za najranljivejše udeležence v cestnem prometu, naj bodo pri vožnji še posebej previdni.                                                             IF