27.06.2016
Neurje je na Koroškem največ škode povzročilo v Mežiški dolini

Sinočnje neurje je po prvih ocenah ogromno škodo povzročilo v občini Mežica. Kot je povedal župan Dušan Krebl, izgleda, da je bilo središče neurja prav v Mežici, kjer so doslej evidentirali od 6 do osem velikih zemeljskih plazov, prav tako so zajezeni vsi potoki v kraju. Doslej jim je uspelo zagotoviti prevoznost vseh cest, razen Leške ceste, kjer poleg blata in kamenja cesto ogroža še deroč potok, ki ga ne morejo zajeziti. Več kot 50 ljudi je na terenu, poleg gasilcev tudi delavci komunalnega podjetja in domačini. Poleg plazov in ogroženih cestnih povezav pa je v Mežici na cestah ogromno blata, mulja  in peska, tako da je kot pravi župan Krebl, vsa soseska v blatu. Poplavljene so številne hiše, škode pa v tem trenutku še ne ocenjujejo. Kot so nam povedali, morajo najprej ugotoviti, kako bi sanirali plazove, seveda pa se bojijo novih nalivov, ki jih vremenoslovci napovedujejo že za današnje popoldne.

Nalivi so ponoči veliko škode povzročili tudi v občini Črna na Koroškem. Na več delih ceste v Heleni so velike zajede, voda je poleg škarpe in polovice ceste pri kegljišču v Heleni odnesla tudi most, ki je povezoval cesto in kegljišče. Cesta je na tem delu v celoti zaprta. Prav tako so velike zajede na makadamskih delih cest v Heleni, odtrgalo pa je tudi nekaj priključkov cest v Koprivni. Na asfaltnih površinah so velike količine blata in peska, ki ga že čistijo gasilci in domačini. V Črni so tako že aktivirali vso mehanizacijo, črnjanski gasilci pa so na pomoč priskočili tudi v Mežici. Škoda v Črni po prvih ocenah znaša nekaj 100 000 evrov.

Neurje z močnimi nalivi je ponoči veliko škode naredilo v občini Prevalje. Bregove so prestopili vsi trije večji potoki v občini, Štefanov in Flisov potok ter Leški potok, ki je povzročil tudi največ škode. Zaradi naraslega hudournika je popolnoma uničena cesta na Lešah, nad športnim igriščem, prav tako je meteorna voda uničila cesto proti Suhemu vrhu pri železniškem viaduktu. Trenutno so v občini Prevalje v fazi zagotavljanja prevoznosti omenjenih cest, po prvih ogledih nastale škode pa bo potrebno odstraniti celotno vrhnjo plast asfaltirane površine, saj so ceste povsem neprevozne.

Poleg poškodovanih cest imajo trenutno na Prevaljah tudi 50 poplavljenih objektov, večinoma v centru Prevalj. Prav tako plaz ogroža 2 stanovanjski hiši v Zgornjem kraju, pod železniško progo.

Od četrte ure zjutraj so na delu že gasilci, delavci Javnega komunalnega podjetja Log, Slovenskih železnic in podjetja VGP Drava, ki upravlja z vodami. Kot še dodajajo, pitna voda za enkrat ni ogrožena. Občina Prevalje zaradi obsežnejših posledic današnjega neurja prosi vse občane, ki bili pripravljeni prostovoljno pomagati pri čiščenju, da se zglasijo pri gasilskem domu na Prevaljah, primerno obuti in oblečeni, vse ostalo bodo priskrbeli gasilci PGD Prevalje.

Kot so povedali na občini Prevalje, škoda po prvih podatkih na stanovanjskih objektih in komunalni infrastrukturi znaša vsaj milijon evrov.

KV