27.06.2016
Lek Prevalje kupil zemljišče podjetja Koratur za bodočo širitev

V zadnjih trinajstih letih, odkar je Lek del Novartisa, so v obratu na Prevaljah, ki se bolj natančno imenuje Proizvodnja penicilinskih izdelkov na Prevaljah, proizvedli 260.000 palet širokospektralnega antibiotika, ki ga prodajajo na 60 najzahtevnejših trgov, med drugim tudi v ZDA.

Glede na nenehno rast proizvodnje- trenutno na lokaciji na večini linij delajo v rednem štiri izmenskem delu - za nadaljnje večje rasti proizvodnje nimajo več možnosti. Zaradi tega preučujejo različne možnosti, kako in kje zagotoviti zadostne kapacitete za nadaljnjo rast lokacije. V zadnji izjavi za javnost so v podjetju potrdili, da so uspeli kupiti zemljišče ob njihovi sedanji lokaciji. Gre za zemljišče podjetja Koratur d.d., ki se nahaja v industrijski coni Prevalje.

Zlatko Ajd, direktor obrata na Prevaljah je ob tem izrazil zadovoljstvo, saj so  s tem  pomembno prispevali k njihovim možnostim za nadaljnji razvoj.  O konkretnih naložbenih projektih je preuranjeno govoriti, poudarjajo v sporočilu za javnost , saj dokončna odločitev še ni sprejeta. Poleg tega lokacija na Prevaljah ni edini proizvajalec tega izdelka znotraj Sandoza, tako da imajo za morebitno naložbo tudi močno notranjo konkurenco.

V primeru morebitne realizacije projekta bo potrebna tvorno sodelovanje vseh deležnikov, da ne bo prihajalo do zamud pri pridobivanju različnih dovoljenj, da bo pravočasno zgrajena centralna čistilna naprava na Prevaljah in podobno. Tudi boljša cesta proti prestolnici bi bila dobrodošla. Če bi šlo vse po načrtih, še pravi Zlatko Ajd, bi lahko začeli z investicijo konec leta 2018, s tem pa bi zagotovili še dodatnih 150 delovnih mest, med njimi kar 25% z univerzitetno izobrazbo.

IF