27.06.2016
Spominska slovesnost osamosvojitvene vojne in bojev na Holmcu

»Domovino se vedno brani » je sporočilo ob 25. Letnici samostojnosti države Slovenije in spominske slovesnosti, ki bo danes na Holmcu. 28. Junij je tudi dan, ko je bila izbojevana prva bitka za mejni prehod na Holmcu v slovenski osamosvojitveni vojni na Koroškem. Spominska slovesnost ob polaganju vencev ob spomeniku Holmec 91 bo ob 10.50 uri, njeni organizatorji pa so Občina Prevalje in Svet koroške regije, Policijsko veteransko društvo Sever za Koroško in Pokrajinski odbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Že pred tem bo policijsko veteransko društvo Sever za Koroško počastilo spomin na padle borce vojne na Koroškem in sicer ob 9ih ob grobu Bojana Štumbergerja v Šmartnem, ob 9.20 v parku herojev v Slovenj Gradcu in nato na grobovih Željka Ernoiča in Vincenca Repnika. Rezervna policista Bojan Štumberger in Željko Ernoič sta pod streli jugoslovanske armade padla v bitki za  obrambo mejnega prehoda Holmec in simbola slovenske državnosti – zastave. Padli pripadnik teritorialne obrambe, Vincenc Repnik, pa je življenje daroval za domovino pri Dravogradu.

Praznovanje 25. Letnice osamosvojitve in prve izbojevane bitke v osamosvojitveni vojni na Holmcu bo pospremil tudi filatelistični sklop, ki ga sestavljajo priložnostna osebna poštna znamka, dotisk na kuverti in priložnostni poštni žig, ki bo danes, 28. Junija  v uporabi na pošti Ravne na Koroškem. To bo poleg uradnega poštnega žiga tudi edina tovrstna počastitev dogodkov osamosvojitve leta 1991 v Sloveniji.

 

IF