02.12.2016
Oddelek za splošno in abdominalno kirurgijo SB Slovenj Gradec prejel certifikat odličnosti

 

Oddelek za splošno in abdominalno kirurgijo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je  prejel certifikat odličnosti Evropskega akreditacijskega odbora za bariatrično kirurgijo.

Po zahtevnem pregledu s strani članov Evropskega akreditacijskega odbora v mesecu oktobru,  so prejeli Certifikat odličnosti na področju operativnega zdravljenja bolezenske debelosti in metabolnih bolezni. Prejet naziv pomeni, da delujejo po najvišjih kakovostnih merilih, sledijo najnovejšim trendom in smernicam, ki jih narekuje Mednarodna zveza bariatrične in metabolne kirurgije, pacientom pa  zagotavljajo varno in učinkovito zdravljenje. S Certifikatom odličnosti se lahko pohvalijo le najboljši centri, ki deljujejo na tem področju, v Evropi je trenutno 35 tovrstnih ustanov.

Pot do prejetega priznanja ni bila lahka. Leta 2005 je kirurg Brane Breznikar po  predhodnem intenzivnem usposabljanju, pričel s prvimi operacijami bolezenske debelosti. Te so predstavljale nov pristop k zdravljenju, zato je bilo sprva tudi v strokovnih krogi nemalo pomislekov in odpora. V prvem letu so opravili 10 operacij z vstavitvijo prilagodljivega želodčnega traku, nato je število pacientov iz leta v leto naraščalo, zadnja leta pa opravijo od 150 do 175 operacij na leto. V skladu s trendi in priporočili so postopoma vpeljevali nove operativne tehnike. Prilagodljivemu želodčnemu traku so sledile operacije s prešitjem želodca, z vzdolžno resekcijo želodca in v letu 2007 še želodčni obvod.  Obravnava pacientov z morbidno debelostjo je zahtevna, potreben je mutidisciplinarni pristop in usklajeno delo celotne ekipe. In prav v izgradnjo ekipe je bilo s strani dr. Breznikarja vloženega ogromno truda in energije. Do danes je bilo operiranih že  preko 1400 pacientov. Ker so pacientom vedno na voljo, je bil ustanovljen tudi klub operirancev.

 

IF