24.04.2017
Muzealci na temo 1. maja

Na pobudo Društva Slovenska pot kulture železa se je šest slovenskih muzejev, ki varujejo rudarsko, železarsko in nasploh delavsko dediščino povezalo v skupnem projektu preučevanja zgodovine in načina praznovanja 1. maja. To so gornjesavski muzej Jesenice, Mestni muzej Idrija, Muzej Velenje, Zasavski muzej Trbovlje , železarski muzej Štore in Koroški pokrajinski muzej- Muzej Ravne na Koroškem.

Delavski praznik je posledica boja za pravice delavcev s konca 19. Stoletja. Boj je bil uspešen saj je organizirano delavstvo doseglo osemurni delavnik ,splošno volilno pravico in druge zahteve. Oblike praznovanja so obsegale nastope pihalnih godb, telovadne nastope, kresovanja, postavljanje mlajev, krašenja hiš in ne nazadnje organiziranje shodov in zabav.

Muzeji so pripravili vsak svojo razstavo in obsežen skupni katalog o praznovanja 1. Maja v Idriji, na Jesenicah, Ravnah, Štorah, Trbovljah in Velenju. Otvoritev ravenske razstave bo danes popoldne ob 17. uri v  Štavhariji stare Železarne muzeja Ravne. Razstavo bo odprl poslanec v državnem zboru Danilo Anton Ranc, pozdravne nagovore bodo prispevali župan Tomaž Rožen, predsednik Društva slovenska pot kulture železa Maksimiljan Večko in predsednik regijskega odbora sindikata kovinske in elektro industrije Viljem Novak. Otvoritev bo pospremila godba na pihala železarjev Ravne.