20.07.2017
Zapleti pri nadaljevanju gradnje hitre ceste do Holmca

Na temo umeščanja trase 3. razvojne osi na relaciji Slovenj Gradec- Dravograd- Holmec je včeraj na Ministrstvu za okolje in prostor potekal sestanek, ki so se ga na pobudo Mladinske iniciative za tretjo razvojno os poleg Aljaža Verhovnika in Andreja Grobelnika iz mladinske iniciative udeležili še koroški župani Tomaž Rožen, Matic Tasič, Alan Bukovnik in Andrej Čas. S strani ministrstva za infrastrukturo je bila prisotna magistrica Darja Kocjan,  ministrstvo za okolje pa je zastopala kar ministrica Irena Majcen.

Na sestanku je Aljaž Verhovnik poudaril, da je potrebno s sprejemom državnega prostorskega načrtana relaciji Slovenj Gradec – Dravograd nemudoma nadaljevati tam, kjer je ta leta 2013, po »zamrznitvi vlade«, tudi obstal. Hkrati je Verhovnik izrazil pričakovanje, da se bo v skladu s podpisanim protokolom do decembra 2017 sprejela varianta na relaciji Dravograd – Holmec, na podlagi katere se bo izvedel novi postopek za umeščanje trase. Zaključek umeščanja trase na tem odseku je v skladu s protokolom predviden do leta 2020. Na Ministrstvu za infrastrukturo so odgovorili, da so Darsu že naročili posebno študijo posodobitve gradnje sodobne ceste do Holmca, ki naj bi bila končana decembra letos. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je na sestanku poudarila, da je za nadaljevanje postopka za sprejem DPN na odseku Slovenj Gradec – Holmec sicer pristojno njeno ministrstvo, vendar morajo za to prejeti poziv s strani Ministrstva za infrastrukturo. Tega niso prejeli.

Mladinska iniciativa ne odstopa od stališča, da se mora vse do Holmca zgraditi hitra cesta, saj se tam nahaja gospodarsko središče regije. S tem se strinjajo tudi župani Tasič. Rožen in Bukovnik, medtem ko je osebno stališče slovenjgraškega župana Časa, da naj država raje uredi obstoječe ceste v okviru koridorja.

Mladinska iniciativa je po sestanku ocenila, da obstaja realna možnost, da se aktivnosti za sprejem DPN za odsek Slovenj Gradec – Dravograd lahko nadaljujejo. Pri tem bo odločilno stališče  občin Slovenj Gradec in Dravograd.

Mladinska iniciativa v kratkem sprejela tudi nove usmeritve za delovanje.

KV