21.09.2017
Evropski teden mobilnosti in prireditve se vključujejo v petkovo živahno dogajanje v Slovenj Gradcu


V mestnem jedru Slovenj Gradca bo v petek živahen ritem dogodkov, ki se navezujejo na Teden mobilnosti, oziroma dan brez avtomobila, potekal bo mirovniški festival in festival drugačnosti – slednji se navezujeta na Slovenj Gradec, mesto glasnik miru.

V mestih je iz leta v leto slabši zrak, med glavnimi povzročitelji pa je motorni promet, zato so pomembne vse spodbude k trajnostni mobilnosti, ki so še posebej izražene v Evropskem tednu mobilnosti. Pod tem naslovom se v dogajanja aktivno vključujejo tudi koroške občine, Slovenj Gradec pa s številnimi dogodki in projekti.

Najmanj, kar lahko storimo sami je, da se čim bolj izogibamo uporabi avtomobilov na krajših relacijah in se v krajevna in mestna središča odpravljamo peš, s kolesi ali uporabljamo javni potniški promet. Letos je v aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti vključenih 7 koroških občin, Mestna občina Slovenj Gradec pa je pripravila kar 32 dogodkov. Vse spodbujajo prebivalce k prijaznejšim oblikam mobilnosti, vključujejo projekte in prebivalcem nudijo možnosti javne izposoje koles, spodbujejo tudi e-mobilnost. 

V maju Mestna občina Slovenj Gradec organizirala dan e-mobilnosti, ki se ga je udeležila tudi Evropska komisarka za promet dr. Violeta Bulc in predsednik Državnega zbora. Na ogled je bilo kar nekaj električnih vozil in električnih koles. Letos so pričeli z akcijo »nedelje brez avtomobila v centru mesta« in v ta namen organizirali urbane delavnice in s tem želeli spodbujati ljudi, da pridejo v mesto na trajnostni način torej peš ali s kolesom. Vzporedno je potekala tudi akcija »S kolesom v mestu« v kateri je sodelovala večin lokalov v mestu in vsem, ki so prišli v center mesta, so omogočili nakup z določenim popustom.

Mestna občina Slovenj Gradec je bila v letu 2016 izbrana za zmagovalko Evropskega tedna mobilnosti v Sloveniji izmed 64 sodelujočih. Kot najbolj aktivna občina v Tednu mobilnosti…..- Zaradi tega bodo 19. oktobra gostili zaključni dogodek,  na katerem bodo sodelovali vsi koordinatorji Slovenskih mest.

Danes, ko v mestu poteka Dan brez avtomobila, pa v Slovenj Gradec prihajajo na obisk predstavniki Ministrstva za infrastrukturo, ki so državni koordinatorji Evropskega tedna mobilnosti. Na Glavni trg se bodo iz Mislinje pripeljali s kolesom. Letos so tri občine, po katerih poteka kolesarska steza po Mislinjski dolini, torej Mislinja, Slovenj Gradec in Dravograd, uredili novo prometno signalizacijo za kolesarje, kolesarsko stezo pa poimenovali Štrekna ter jo tudi pričeli aktivno oglaševati, kar se že pozna tudi z vedno večjim prihodom kolesarjev iz drugih mest.

To nedeljo 24.9. bodo v Slovenj Gradcu zaključili z Evropskim tednom mobilnosti in tudi z akcijo »nedelje brez avtomobila v centru mesta«. Na ta dan bo v mestu organizirana Mini Planica tekma v Inline slalomu na rolerjih ter Flow ramps – rampa za BMX in skejterje pred Rotenturnom.

IF