21.09.2017
Pametne rešitve za izzive regije na regijski konferenci


Ob 50 letnem jubileju Območne gospodarske zbornice Koroška, je le - ta v Dvorcu Bukovje v Dravogradu s ključnimi deležniki razvoja regije pripravila razvojno konferenco  Pametne rešitve za izzive regije. Izzive so iskali na štirih temeljnih področjih - v krožnem gospodarstvu in razvoju pogojev za njegovo učinkovitost vključno z javnozasebnim partnerstvom in pogoji za nove investitorje, ki bi lahko ponudili nova delovna mesta; nadaljev digitalizaciji, ki je pogoj, da bomo v prihodnje lahko delovali povezano in učinkovito, zato območna gospodarska zbornica podpira projekt Digitalno partnerstvo za digitalno transformacijo Slovenije. Prav tako potrebujemo nove pristope k izobraževanju , pa tudi mladim moramo zagotoviti boljše pogoje za delo doma z možnostjo zaposlovanja. Direktorica OGZ Koroška, Aleksandra Gradišnik je izrazila navdušenje nad izjemnim odzivom in naborom vsebin, ki bodo temelj za nadljnji regijski razvoj.

Predsednica Upravnega odbora Območne gospodarske zbornice Koroška, Mojca Kert je izpostavila željo po širšem in poglobljenem sodelovanju med vsemi gonilnimi akterji razvoja Koroške, saj lahko za bodoči gospodarski razvoj izkoristimo dobre dosedanje izkušnje. Koroško gospodarstvo ima dobre temelje za prihodnost, pravi Mojca Kert, posebej pa izpostavi kjučne pokazatelje v uspešnosti poslovanja koroškega gospodarstva. Pri tem še posebej rast dodane vrednosti, kar kaže na učinkovitost koroških podjetij, ki se pretežno ukvarjajo s predelovalnimid ejavnostmi, imamo uspešno industrijo. Večino prihodkov ustavarjamo na tujih trgih, smo inovatiovni, še pravi Kertova. Le tako bomo lahko ustvarjali nove potenciale in podporno okolje, ki bo omogočalo novim investitorjem odpiranje delovnih mest. Pri tem pa so ključni tudi mladi, ki v te razvojne izzive vsekakor morajo biti vključeni. 

Posebnost Koroške regije je tudi v tem, da jih visok delež hodi na delo v sosednjo Avstrijo, za kar imajo dobre povezave, nudijo jim tudi boljše plače. Tudi sodobna štiripasovnica, ki že ima zagotovila za gradnjo s časovnico, bo regiji omogočala večji razvoj, mladim pa boljše možnosti za vsakodnevne migracije, tako da bodo v regiji tudi ostajali. Zato pa so ključna nova delovna mesta.

IF