18.01.2018
Letos reorganizacija centrov za socialno delo

Država, kot obljublja, v letošnjem letu že uresničuje napovedi o reorganizaciji nekaterih državnih institucij. Med drugim reorganizacija čaka tudi centre za socialno delo, zaradi česar se bodo delavci centrov soočali s številnimi spremembami, ki bodo bolj kot pravice uporabnikov zadevale organiziranost sedanjih Centrov za socialno delo. Kot predvideva zakon, naj bi se na Koroškem sedanji štirje samostojni zavodi preoblikovali v 4 enote območnega Koroškega Centra za socialno delo, ki bo združeval kadrovske in finančne ter druga upravne funkcije za vse koroške CSD.

Za uporabnike pa so ob reorganizaciji predvideni tudi poenostavljeni postopki za enoletne pravice, kjer naj bi bili v bodoče avtomatični informativni izračuni vpeljani že v letu 2019 in uporabnikom po prvi oddani vlogi za otroški dodatek, vrtec in ostale pravice naslednja leta vloge več ne bo potrebno oddajati. V oktobru letos se s CSD selijo tudi naloge opravljanja družbeno koristnega dela povzročiteljev prekrškov po nalogu sodišča, na regijsko probacijsko službo, skupaj s sodišči pa se bodo centri pripravljali na uvedbo Družinskega zakonika, ko bo sodišče v letu 2019 pričelo odločati o ukrepih za zaščito otrokovih pravic, ki jih sedaj izvajajo CSD.

O vseh teh spremembah in spremembah pri socialnih transferih se bomo danes pogovarjali z direktorico centra za socialno delo Ravne, Sonjo Tiršek. V oddaji aktualno, kmalu po deseti uri!

 

KV