09.02.2018
Slovenjgraški pustni karneval eden najbolj množičnih doslej

V Slovenj Gradcu bo tradicionalni, letos že 46. pustni karneval potekal na Glavnem trgu ob 14. uri v organizaciji javnega zavoda Spotur.

Letos bo eden najbolj množičnih karnevalov doslej, saj kot pravi Marija Lah, so prejeli veliko prijav tako odraslih kot otroških mask iz Slovenj Gradca in Mislinje. V Slovenj Gradcu se bo predstavilo 17 različnih skupin odraslih mask, ki so prijavile svoje predstavitve na domače aktualne teme, pa tudi na nacionalno problematiko kot je izgradnja 3. razvojne osi in arbitražni sporazum s Hrvaško. Najbolj množična skupina pustnih mask bodo otroci iz vrtcev, teh je napovedanih kar okoli 500. Povorka bo v nedeljo krenila ob 14. uri izpred pošte v Slovenj Gradcu in skozi Glavni trg, obiskovalci jo bodo spremljali ob cesti. Zanje je zaželeno, da pridejo v maskah, saj po tradiciji v Slovenj Gradcu ne nagrajujejo skupinskih mask, ampak le individualne maske med obiskovalci karnevala. Po oceni tričlanske komisije bo 5 mask dobilo praktične nagrade.

Slovenjgraški pustni karneval bodo letos popestrili kurenti iz Ormoža, Kulturno društvo Stari trg pa je tudi letos za vse obiskovalce karnevala v Slovenj Gradcu pripravilo novo številko šaljivega glasila Kurent, ki ga bodo delili na karnevalu, kasneje pa ga bo moč dobiti še v lokalih v mestnem jedru.

Ob tem omenimo še tradicionalni pokop pusta na pustni torek ob 15. uri na Graški gori, kjer se v različnih šaljivih igrah pomerijo ekipe iz treh sosednjih občin – Slovenj Gradca, Mislinje in Velenja. Letos bodo potekale na snegu, njihov namen pa je medsebojno spoznavanje in druženje.

 

IF