09.02.2018
Zmagovalci Dobre prakse 2017 diabetološki team SB Slovenj Gradec

 

Team diabetološke ambulante Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je zmagovalec Dobra praksa 2017, ki ga pripravlja strokovna revija Medicina danes. Priznanje so v minulem tednu podelili v Ljubljani.

Pod vodstvom Metke Epšek Lenart, dr. med. Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, so vpeljali povsem elektronsko spremljanje bolnikov z diabetesom, od katerega imajo koristi bolniki, zdravstveno osebje in zdravstvena blagajna. Pri tem so bila uporabljena minimalna finančna sredstva, saj je strokovnjak informatik izdelal program, ki ni vezan na drage informacijske sisteme in omogoča široko uporabo.

Elektronsko spremljanje omogoča dolgoročno spremljanje stanja posameznega bolnika na različnih ravneh. Na Koroškem je okoli 4.500 pacientov diabetikov, za katere v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec skrbita dve zdravnici diabetologinji. V tem primeru gre za prvi celovit elektronski karton v Sloveniji, ki ga uporabljajo za kronične bolnike z diabetesom, za celotno populacijo bolnikov z diabetesom na Koroškem. Zagon za samoiniciativno vzpostavitev projekta jim je dal v preteklosti uspešno izpeljan projekt Telemedicine.

Avtorji projekta so prejeli tudi zlato priznanje za inovacijo Območne gospodarske zbornice Dravograd in srebrno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije kot doprinos gospodarstvu in širši družbi.

IF