16.04.2018
Državnozborske volitve bodo 3. junija

Po razpisu predčasnih državnozborskih volitev, ki bodo 3. junija, danes že začenjajo teči roki za njihovo izvedbo. Tako lahko politične stranke in volivci že predlagajo kandidate za poslance, kandidatne liste pa bo mogoče vlagati do 3. maja. Tedaj bo stekla tudi uradna volilna kampanja. Podrobnejši rokovnik za izvedbo volitev bo določila Državna volilna komisija.

Predsednik republike Borut Pahor je v soboto podpisal odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih državnozborskih volitev, v katerem je za volilno nedeljo določil 3. junij.  Kandidate za poslance sicer lahko predlagajo politične stranke in volivci. Končni seznam kandidatnih list se bo oblikoval kmalu, je pa nastop na volitvah še pred Pahorjevim podpisom odloka o njihovem razpisu napovedalo več kot 20 list.

V parlamentarnih strankah v večini spoštujejo odločitev predsednika republike Boruta Pahorja, ki je predčasne parlamentarne volitve razpisal za 3. junij, oziroma so to pričakovali. 

V mandatu, ki se izteka, je poslansko funkcijo opravljal 101 različen poslanec, Koroška je imela 3 poslance, vse iz vladajoče koalicije, dva iz vladne Stranke modernega centra in enega iz stranke Desus. Državni zbor je od 1. avgusta 2014 zasedal na okoli sto sejah in sprejel 400 zakonov.