13.06.2018
Sprememba investicije v Leku Prevalje ?!

Aprila lani so v prisotnosti celotnega političnega vrha države slovesno začeli z gradnjo nove tovarne širokospektralnega antibiotika na Prevaljah. Družba Lek oziroma Novartis je nameravala do leta 2020 zgraditi nov tovarno, investicija je bila ocenjena na 70 milijonov evrov. Pred kratkim so se pojavila namigovanja , da se ta investicija ustavlja. Obrnili smo se na službo za stike z javnostjo od koder nam je direktorica korporativnega komuniciranja farmacevtske družbe Lek , Katarina Klemenc poslala obrazložitev, da so po ostrem zadnjem delu zime, ko je bilo gradbišče zaprto, 26. marca ponovno odprli gradbišče. V času ustavitve gradbenih del so zaključili z rušitvenimi deli preostalih objektov Koraturja. Gradnjo nadaljujejo do faze zaprtja zgradbe. Obenem v okviru Novartisove globalne strategije proizvodnih dejavnosti poteka podroben pregled prihodnosti nove zgradbe. Proučena je bila možnost uvedbe kontinuirane proizvodnje, ki se je izkazala za tehnično izvedljivo. To pomeni, da bi lahko bila lokacija Prevalje primerna za uvedbo kontinuirane proizvodnje. Odločitev o tem bo sprejeta predvidoma do konca oktobra. Obrazložili so tudi to, da je kontinuirana proizvodnja najmodernejša tehnologija proizvodnje zdravil, ki so jo do danes vpeljale le redke farmacevtske družbe po svetu. Testiranje in sproščanje izdelkov poteka v realnem času med samim procesom proizvodnje. Kontinuirana proizvodnja bi lahko spremenila proces proizvodnje Novartisovih tablet širokospektralnega antibiotika.

Glede na to,da je Lek pridobil državno subvencijo za investicijo na Prevaljah ,smo vprašanje, ali spremljajo situacijo in kaj pomenijo spremenjene razmere na dodelitev subvencije poslali na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Njihova služba za stike z javnostjo pa nam je sporočila,da je bila podjetju Lek v letu 2017 izplačana finančna spodbuda v višini 1,5 mio eur za investicijski projekt na Prevaljah.  Projektno podjetje se je v pogodbi zavezalo, da bo prijavljen investicijski projekt zaključilo do 31.5.2020. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zadevo aktivno spremlja.   Pogodba med ministrstvom in podjetjem daje pravno podlago in vsebuje določbe, ki podrobneje opredeljujejo ukrepanje ministrstva v primeru neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti s strani podjetja.

V Gimnaziji Ravne , ki bo letos začela z izobraževanjem 32 farmacevtskih tehnikov pa pravijo, da drugačne razmere niso spremenili kakršnihkoli namer pri tem programu.