14.06.2018
Spet problemi z radonom na OŠ Prevalje

Kot smo poročali že v začetku leta, so na osnovni šoli Franja Goloba na Prevaljah spomladi, od 29. januarja do 29. marca, potekale meritve koncentracij radioaktivnega plina radona v treh prostorih. Plin lahko povzroči različna nevarna obolenja. Meritve je izvajal pooblaščeni izvajalec, Zavod za varstvo pri delu Ljubljana.

Podatki kažejo, da je bila povprečna vrednost radona v prvi učilnici ob knjižnici 2963 bekerelov na kubični meter, v drugi učilnici ob knjižnici 1486 bekerelov in v prvem razredu, prej igralnici vrtca 532 bekerelov. Koncentracije so močno presegle poprečne vrednosti izmerjene v letu 2013 , torej po končani energetski sanaciji , ko so pokazale vrednosti okrog 450 bekerelov. Referenčna vrednost v predpisih je sicer 300 bekerelov. Zadnjič so bile tako visoke vrednosti izmerjene v letu 2010, pred sanacijo.

Zaradi  preseganja referenčne vrednosti v dveh učilnicah je inšpektor sredi maja opravil nov inšpekcijski pregled in ravnateljico seznanil z vrednostmi. Opozoril je, da je potrebno nadaljevati z merjenji, preveriti možnosti skrajšanja časa zadrževanja v teh dveh prostorih in vse prostore redno prezračevati. Inšpektor je predlagal še sodelovanje z ustreznim strokovnjakom gradbene fizike ter preizkus učinkovitosti sistema za odsesavanje radona izpod učilnic oziroma kinet, tesnjenje, moč ventilatorja, merjenje zračnih podtlakov in podobno.

Na šoli so starše otrok in svet šole že obvestili o povišanih vrednosti ter o ukrepih, ki jih nameravajo uvesti.