12.07.2018
Glavni direktor Novartisa dal intervju STA

Slovenska tiskovna agencija je opravila intervju z direktorjem družbe Novartis Vasom Narasimhanom. Vodenje Novartisa je 42-letni Američan, sicer na Harvardu šolan zdravnik, prevzel februarja letos

Narasimhan je med drugim govoril možnosti širitve investicij v Sloveniji, kjer delujejo Lek, Novartis Pharma Services in Sandoz. V Sloveniji so vse od prevzema Leka v letu 2002 investirali več kot dve milijardi evrov, zelo so zavezani k navzočnosti na vseh štirih lokacijah - v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah, je spomnil direktor in dodal , da v Mengšu trenutno že teče gradnja nove tovarne bioloških zdravil in nekaj dodatnih proizvodnih linij.

Glede morebitne tehnološke nadgradnje tovarne na Prevaljah podrobnosti ni mogel razkriti, ponovil je le, da poteka preučitev možnosti za uvedbo kontinuirane proizvodnje, odločitev o tem pa bo znana jeseni. Je pa pojasnil, da Novartis preučuje vse svoje tovarne po svetu, saj želi preveriti, kako bi najbolje izkoristil svoje proizvodne zmogljivosti.

Zagotovil je dolgoročno navzočnost Novartisa v Sloveniji, kjer veliko delajo na razvoju, že zdaj pri nas proizvajajo nekatera najpomembnejša zdravila, obetamo pa si lahko tudi proizvodnjo zdravil, za katera švicarski farmacevt še čaka na potrebna dovoljenja.

Narasimhan Slovenijo sicer vidi kot zelo privlačno destinacijo za naložbe, predvsem zaradi znanja ljudi.