20.08.2018
V Tabu prekinjeni pogovori o strateškem povezovanju z družbo Metair


Iz tovarne akomulatorskih baterij TAB Mežica, od koder smo konec tedna poročali o novih rekordih prodaje in dobička podjetja v letu 2017, so sporočili, da so pogovori z južnoafriško družbo Metair Investments o strateškem povezovanju prekinjeni. 

Prav zaradi namere prodaje, za katero je v Tabu potekal postopek skrbnega pregleda, so na skupščini sprejeli sklep, da ne bodo delili dobička, ki je v letu 2017 znašal 22,7 milijona evrov in so ga neamenili za reterve.

Že na novinarski konferenci je direktor Bogomir Auprih izrazil skrb glede trendov na globalnem trgu, ki zahteva nove tehnologije, a so razmere na trgu, še zlasti v Turčiji zelo zaskrbljujoče.

V sporočilu za javnost so danes pojasnili, da so visoka volativnost in padec vrednosti turške lire in južnoafriškega randa, najpomembnejši valuti za Metair, prav tako pa rastoči stroški financiranja na obeh trgih, objektivne okoliščine, ki otežujejo izvedbo strateške povezave, ki bi bila izvedena s prodajo večine delnic družbe Tab družbi Meteir. Kot so še pojasnili v Tabu, se želi Metair zaradi finančne nestabilnosti v Južnoafriški republiki in Turčiji, kratkoročno osredotočiti na optimizacijo poslovanja svojih obstoječih naložb.

Ker v Tabu svoje strategije niso prilagajali zaradi pogovorov z Metairjem, prekinitev postopka ne bo vplivala na njegovo poslovanje ali odločitve. Kot še poudarjajo v Tabu, je njihov namen nadaljevati začrtano samostojno razvojno pot družbe, kar pa seveda ne pomeni, da v tej panogi, kjer globalni trg zahteva hitro moderno prilagajanje, ne ostajajo odprti za pogovore o strateškem povezovanju.

Tab gre naprej po začrtani poti, ki mu v letu 2018 že kaže dobre trende rasti proizvodnje in prodaje, a v vpeljevanju novih izdelkov, ki zahtevajo višjo dodano vrednost kot so moderne Litijeve Ionske baterije, še zaostajajo.

 

IF