21.09.2018
Regijski sindikat SKEI začel pogajanja za višje plače v Metalu


Potem ko je sindikat v družbi Metal Ravne skupini Sij že pred poletjem predlagal pogajanja za dvig plač, so tokrat vztrajni in začenjajo nova pogajanja za višje plače.

Kot omenjajo, se pogoji za delavce v Metalu Ravne v zadnjem obdobju zanje precej slabšajo. Medtem, ko opravljajo štiri izmensko delo, menijo, da so njihove plače prenizke, prav tako nove domače delovne sile ni, tujim delavcem med zaposlenimi že težko najdejo mentorje, hkrati se znižujejo še kvartalne nagrade. Zaradi tega so za pogajanja s skupino SIJ že pooblastili Regijsko organizacijo sindikata SKEI za Koroško in predsednika Vilija Novaka. Ta je sicer pojasnil, da je sindikat SKEI vedno za pogajanja in mirno rešitev, a so doslej naleteli na gluha ušesa in poti nazaj ni več. Med pogajalskimi zahtevami so dvig plač za 5% do 1. oktobra, uvedba novega plačnega sistema v družbi SIJ Metal Ravne, dopolnitev podjetniške kolektivne pogodbe v SIJ Metal Ravne, sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe v družbi SIJ Ravne Systems in nagrajevanje zaposlenih. Pri tem ne želijo, da se zmanjšuje število delavcev za kvartalne nagrade.

Tudi stavka v Metalu Ravne ni izkjučena, v kolikor pogajalska skupina ne bo uspela z zahtevami. Kot pojasnjuje Vili Novak, je zanjo v Metalu med delavci visoka podpora, kar dokazuje 80% podpisov zaposlenih.

Regijski sindikat SKEI za Koroško meni, da so zahteve upravičene, Sij je z njimi že seznanjen, pričakovati pa je, da se bodo že prihodnji teden usedli za skupno mizo.

 

IF