11.10.2018
Pogozdovanje kot del sanacije poškodovanih gozdov;

Družba Slovenski državni gozdovi skupaj s partnerji v soboto, 13. oktobra pripravlja akcijo Pomladimo gozdove, v okviru katere bodo posadili okoli 10.000 sadik različnih dreves.

Glavni direktor družbe  Zlatko Ficko je povedal, da bodo sadike različnih dreves sadili na petih hektarih površin posadili na šestih lokacijah po Sloveniji, med drugim tudi v Ribnici na Pohorju. Najobsežnejša akcija bo potekala na Kočevskem in na Pohorju, kjer na sajenje čaka 3.200 sadik, ki jih bodo posadili v Ribnici in v Lovrencu na Pohorju. V akcijo pogozdovanja so se vključili tudi Zavod za gozdove Slovenije, Zveza tabornikov Slovenije ter Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Na Pohorju se bodo sajenju pridružili tudi dijaki Srednje lesarske šole Maribor ter Srednje šole Slovenj Gradec in Mute. K akciji pa vabijo tudi druge prostovoljce, ki morajo s seboj prinesti lopato, morda še rokavice in vrečko za prenos sadik. Sajenje bodo nadzirali in pri njem svetovali gozdarji SiDG-ja in Zavoda za gozdove.

Pogozdovanje je le eden od ukrepov sanacije gozdov po žledolomu, vetrolomu in podlubnikih. Naravne katastrofe so v zadnjih štirih letih v slovenskih gozdovih povzročile za več kot 400 milijonov evrov škode, obnova gozdov pa bo dolgotrajna. 10 odstotkov oziroma 432 hektarov bodo gozdarji umetno obnovili z zasaditvijo milijona sadik, za ostalih 90 odstotkov stroka predvideva, da bo za sanacijo poskrbela narava. Vrednost obnove gozdov je ocenjena na 3, 7 milijona evrov, denar pa bodo zagotovili iz programa razvoja podeželja iz te in prihodnje finančne perspektive.

 

KV