19.10.2018
Štirje županski kandidati v Slovenj Gradcu

Pred lokalnimi volitvami, ki bodo 18. novembra, se začenja volilna kampanja kandidatov za župane kot tudi članov občinskih in mestnih svetov, ki so do četrtka zvečer morali oddati svoje kandidature občinskim volilnim komisijam. Te sedaj preverjajo njihovo zakonitost, odločbe morajo izdati do 28. oktobra. Sezname potrjenih kandidatur in list kandidatov morajo občinske volilne komisije javno objaviti najpozneje 2. novembra.

V edini mestni občini na Koroškem, v občini Slovenj Gradec, so kandidature za župana vložili štirje kandidati; neodvisni Andrej Čas, Tilen Klugler in Andrej Breznik ter Darko Hlupič, predlagatelja SNS. Za 25 članski mestni svet je občinska volilna komisija prejela kandidature strank, pa tudi list; Povezujemo za Slovenj Gradec, Slovenjgraško listo za mesto in podeželje, Listo Andreja Breznika in Listo Borisa Raja.

Dosedanji župan Andrej Čas za župana Mestne občine kandidira nestrankarsko s podporo volilcev. Podpira ga tudi nestrankarska Slovenjgraška lista za mesto in podeželje, kjer sta se združili Slovenjgraška lista in Lista za mesto in podeželje. Andrej Čas poudarja, da je neodvisnost od političnih strank prednost za lokalno skupnost. Andreju Času se izteka polni mandat županovanja, medtem, ko je ob podpori Slovenjgraške liste postal župan mestne občine Slovenj Gradec leta 2012, na nadomestnih županskih volitvah.

Tilen Klugler, direktor javnega zavoda Spotur, je s 404 podpisi podpore občanov vložil kandidaturo za župana MO Slovenj Gradec nestrankarsko, a s podporo strank Socialni demokrati, Stranka modernega centra, Desus in Lista Povezujem za Slovenj Gradec že v prvem krogu. V programu stavi na varnost občanov in občank na vseh področjih, na povezovanje, na večjo avtonomnosti vaških in četrtnih skupnosti s sloganom  "Povezani".

Andrej Breznik, samostojni podjetnik s Pameč, kandidira nestrankarsko in s podporo NSI in SDS. Kot je poudaril, si bo zavzemal za občanom prijazno občino, za njihovo varnost in zdravje. Prizadeval si bo za spodbude gospodarstvu in za ugodne pogoje podjetjem z napovedjo 400 delovnih mest do leta 2022, za privlačno okolje za mlade, tako za življenje kot delovna mesta. Strankarska razlikovanja zanj nimajo mesta.

Darko Hlupič, prav tako podjetnik, kandidira s podporo Slovenske nacionalne stranke.  Ob tem je županski kandidat Darko Hlupič povedal, da lahko kot župan izboljša stvari, ki motijo njega in druge občane v sedanji politiki Slovenj Gradca. Ima veliko izkušenj na področju gospodarstva in vodenja upravnega odbora obrtne zbornice Slovenije kot območne obrtne zbornice Slovenj Gradec.

IF