09.11.2018
Naslednji teden začetek zimske sezone na cestah

V podjetju VOC Celje zaključujejo s pripravami na zimsko vzdrževalno sezono. Od prihodnjega četrtka, 15. novembra, do 15. marca bodo skrbeli za 2012 kilometrov državnih in lokalnih cest v Celjski in Koroški regiji. V zimski vzdrževalni službi bo sodelovalo 312 zaposlenih, ki bodo razporejeni v 143 plužnih enot v 11 cestnovzdrževalnih bazah. Za zimsko sezono 18/19 so pripravili 12.000 ton peska, 10.000 ton soli in 30.000 litrov magnezijevega klorida za moker posip cest.

V zimski sezoni pri VOC Celje sicer opozarjajo na odgovorno ravnanje voznikov v prihodnjih mesecih, kajti že od naskednjega četrtka je obvezna zmska oprema vozil in želijo si ,da bi votniki to upoštevali. Zdaleč največ težav so v preteklosti povzročali zdrsi tovornjakov na klančinah , predvsem na mislinjskem klancu. Bogdan Kočevar je povedal, da so na osnovni preteklih izkušenj pripravili dodatno izogibališče za tovornjake v Velenju, da bo v pripravi dodatno vozilo, ki bo nadziralo ta klanec ter da bodo tam posipavali sol in drobir že pred začetkom sneženja.

V VOC-u poudarjajo, da v sklopu zimske vzdrževalne službe pluženje poteka po določenem protokolu in prioritetni listi. Takoj, ko začne snežiti, ekipe ceste posipavajo, ko pa zapade 10 centimetrov snega ali je sneženje ponehalo že pri manj centimetrih, pa je čas za pluženje. Kljub obsežni ekipi pa ne morejo urediti vseh cest hkrati, zato voznike prosijo za strpnost. Treba je tudi vedeti, da Voc Celje ni odgovoren za vse državne ceste v Koroški regiji, saj njih delujeta še dva koncesionarja, od katerih je vodilni partner cestno podjetje Murska Sobota. Za mnoge občinske ceste pa skrbijo lokalni vzdrževalci.