12.12.2018
V Slovenj Gradcu že pripravljajo 13. licitacijo lesa

Koroški in Slovenski gozdovi so polni odličnih drevesnih vrst in drevja, ki se vsako leto poteguje za presežnike tudi na licitaciji vrednejših lesnih sortimentov, ki jo pripravljata Društvo Lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije. V letu 2019 pripravljajo že 13. licitacijo, na kateri bodo ponovno najbolj konkurenčne paradne drevesne hrast, macesen, oreh, gorski javor in najkvalitetnejša smreka. Zanimive so tudi sadne vrste, medtem ko bor, lipe in breze ter bukve letos niso posebej zanimive za licitacijo. 

Lastniki naj čim prej pristopijo k pripravi in izdelavi hlodovine za licitacijo, ki bo tudi tokrat na Ozarah v Slovenj Gradcu. Od 3 . do 18. januarja bo mogoče dovažati hlodovino, kupci si jo bodo ogledovali od 26. januarja do 4. februarja, ko bodo tudi odprli ponudbe, 13. februarja pa bo dan odprtih vrat.

Če samo spomnimo, lani je bil najbolje ocenjen in prodan hlod gorskega javora, lastnik je za hlod iztržil nekaj manj kot 18 000 evrov, kubični meter rebraša, kot ga še imenujejo, pa je dosegel skoraj 12 000 evrov, kar je največ v vsej zgodovini licitacije.

Lani so lastniki v Slovenj Gradec pripeljali 3094 hlodov v skupni izmeri 3 005 kubičnih metrov, vrednost lesa pa je presegla milijon evrov.

KV