12.12.2018
Sodišče pritrdilo Sahorniku

 

Na okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu je bila danes zadnja obavnava in izrek sodbe v zasebni tožbi Darka Sahornika zaradi žaljive obdolžitve, ko naj bi jo storil župan Mute Mirko Vošner. Tričlanski senat s predsednico ,sodnico Marjeto Vezonik, je razsodil ,da je Mirko Vošner kriv, in mu zaradi žaljive obdolžitve prisodil 4 mesece zapora pogojno, s preizkusno dobo treh let. Plačati bo moral tudi vse sodne stroške. S tem je senat pritrdil tožniku, ki je tožbo utemeljil na navedbah z 18. seje občinskega sveta na Muti, 20,. aprila 2017, na kateri je Vošner dejal, da je Sahornik sklenil fiktivno pogodbo s firmo Riko za fiktivni posel skladiščenja materiala pri gradnji kanalizacije na Muti, pri čemer je pridobil 194 tisoč evrov umazanega denarja.

Odvetnik tožeče strani Boris Marčič je med drugim navedel, da sodišče ne presoja moralno etične narave tega posla , ampak se mora osredotočiti na žaljive obdolžitve, za katere je dokazano, da niso resnične. Tudi okoliščine, v katerih bi župan Vošner menil, da so navedbe resnične, niso dokazane, saj so že v začetku leta 2017 pristojni organi dokazali, da je bil posel realen in ne fiktiven, za njih je Vošner vedel, zato naj bi bil namen teh navedb zgolj žalitev Sahornika.

Odvetnica obtoženega Irma Krebs Pavlinič, pa je nasprotno menila, da so bile navedbe izrečene v kontekstu kritične razprave na občinskem svetu, kjer je župan kritiziral Sahornika, ki je bil nekdanji občinski svetnik, vodja občinske komisje za projekt in hkrati korodinator petih občin za izvedbo tega projekta, kar je po mnenju toženega in obrambe moralno sporno. Sodu naj bi dno izbilo dejstvo, da je bil Sahornik iniciator pobude za znižanje komunalnega prispevka na Muti , pri čemer pa je sam pri tem poslu zaslužil. Po mnenju zagovornice bi sodišče s potrjeno sodbo zoper obtožnega bistveno omejilo možnosti svobode govora in politične razprave , ki ni tako strogo zamejena kot v zasebni sferi.

Sodni senat obrambi, kot rečeno, ni prisluhnil, zato je Krebs Pavliničeva že ob izreku sodbe napovedala pritožbo na višjo instanco.