13.12.2018
Stavke v družbi Sij Ravne Systems ne bo


 

Iz slovenske industrije jekla smo danes pejeli sporočilo , da so v ravenski družbi Ravne Systems s sindikati dosegli dogovor, tako da stavke v tej družbi ne bo. Sindikat je v teh družbi dosegel osnovni stavkovni cilj, 5 odstotno povišanje plač.

Drugače je v družbi Sij Metal Ravne, kjer so po pogovorihz obema reprezentativnima sindikatoma v podpis ponudili dogovor, v katerem so opredelili predlagane rešitve na njihove zahteve; da v družbi postavijo nov plačni sistem, nadgradijo sistem variabilnega mesečnega nagrajevanja delovne uspešnosti, ustrezno dopolnijo Podjetniško kolektivno pogodbo in v decembru izvedejo redno letno napredovanje zaposlenih.

Sindikat Neodvisnost Konferderacije neodvinsih sindikatov Slovenije je pristopil k podpisu dogovora, sindikat kovinske in elektroindustrije pa se z navedenimi rešitvami kot celote ne strinja. Predlaga, da se do sprejetja novega plačnega sistema zamrzne variabilno nagrajevanje in da se ne izvede letno napredovanje zaposlenih, namesto tega si želijo, da bi zaposlenim po kriterijih prisotnosti na delu do vpeljave novega plačnega sistema, izplačevali fiksni znesek pri plači.

V vodstvu SIJ Metala Ravne so prepričani, da bi zamrznitev letnega napredovanja nestimulativno vplivalo na zaposlene, zato bodo redna letna napredovanja izvedena. Sindikat SKEI pa pozivajo, da nadaljujejo s pripravo vseh dolgoročnih in sistematičnih rešitev, za katere se v družbi zavzemajo.

Zaposlenim v vseh treh družbah bo izplačana tudi nagrada za poslovno uspešnost: v SIJ Metalu Ravne 500 evrov bruto, SIJ Ravne Systems 400 evrov bruto. V SIJ ZIP Centru bodo zaposlene nagradili z 480 evri bruto.

M. Vrečič