15.05.2019
Parada učenja v Slovenj Gradcu


V Slovenj Gradcu je zaradi slabega vremena danes pod okriljem Tedna vseživljenjskega učenja potekala Parada učenja v Mladinskem kulturnem centru. Teden vseživljenjskega učenja je največja promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji, kar je ob nagovoru danes vsem sodelujočim na Paradi učenja poudarila Ana Peklenik iz Andragoškega centra Slovenije. V središču so vrednote, ki dvigujejo kakovost življenja v današnji družbi, v kateri ponavljamo, da nam je vseeno. Če to obrnemo v nam JE mar, sebi in drugim pomagamo osmisliti življenje.

Letos so se za usmeritev koordinacije Tedna vseživljenjskega učenja in parade učenja odločili za geslom Mar mi je, kar je glede učenja, za katerega nikoli ni prepozno, poudarila tudi direktorica Mocisa, koordinatorja Vseživljenjskega učenja, Sonja Lakovšek. Pri tem je poudarila učenje kot druženje, iskanje informacij, nekaj, kjer uživaš in ti je prijetno, ob tem pa še osebnostno rasteš, kar spodbujajo številne izobraževalne organizacije in tudi država. V kolikor tega ne počneš, si v zaostanku, ali celo ne živiš, je poudarila.

Parada učenja je povezala ustanove, organizacije, društva, šole in posameznike, ki so vsak na svoj način dokazali, kako jim je mar. Utrip dogajanja smo preko radijskih valov poslušalcem prenesli tudi v oddaji Sredina Sredica. Poslušalci so lahko prisluhnili, kaj je povedala Jadranka Juras, ki je nastopila z duom Akustični. Dejala je, da ji je mar za vse otroke, reper Zlatan Čordič – Zlatko pa, da mu je mar za vsako kapljico, ki pade z neba. Če bi bil zvezda, bi pomagal vsem, ki so pomoči potrebni, tako pa lahko s svojim ustvarjanjem le ponese nekaj vetra v jadra preko svojih iskrivih besedil, polnih aktualnih sporočil. Prav zaradi tega je tudi nagrajenec Andragoškega centra. Predstavil se je tudi CUDV – enota Dnevni center Ravne, Društvo Šola zdravja, sekcija 1000 gibov in učenci glasbene šole ter Prve in Druge OŠ Slovenj Gradec. V strokovnem delu Parade učenja v muzeju Huga Wolfa je bila tudi okrogla miza z gostjami Vlasto Nussdorfer in Uršo Zgojznik , vsaki je veliko mar za soljudi in za izobraževanje, pripravili pa so tudi druge spremljajoče dejavnosti, med njimi likovno razstavo članov študijskega krožka Univerze za 3. življenjsko obdobje v Mladinski knjigi.

Zaradi slabega vremena bo oblikovanje živega napisa »Mar mi je« pri cerkvi svete Elizabete potekalo v petek, 17. maja na Trgu svobode.

IF