30.07.2019
Koroška regija mora septembra pripraviti dolgoročen in stabilen predlog ureditve Nujne medicinske pomoči


Kot kaže se obeta organizacijako in finančno prestrukturiranje programov nujen medicinske pomoči in kmalu nov model koncepta nujne medicinske pomoči, sporočajo Regijskemu svetu z Ministrstva za zdravje

Občina Vuzenica, predsedujoča svetu regije, je namreč posredovala stališče in sklep Ministrstvu za zdravje glede začasne predlagane rešitve organizacije Nujne medicinske pomoči v sporazumu, ki do konca septembra zagotavlja izvajanje službe nujne medicinske pomoči na zunajbolnišnični ravni zdravstvene dejavnosti na območju Koroške regije. Po sklepu sveta regije je Sporazum o NMP s strani Sveta Koroške regije potrjen.

Ocena ministrstva je, da je Sporazumu o NMP v nekaterih elementih v osnovi sledil predlogu ministrstva v osnovnem delu, kjer gre za zagotavljanje zdravnikov za delo v enoti NMP ZD Slovenj Gradec. Glede tega so se na Ministrstvu za zdravje strinjali z omenjeno predlagano začasno rešitvijo organizacije NMP, predvsem zaradi razmer pomanjkanja zdravnikov za izvajanje NMP, ki je najbolj izrazita v poletnem času.

Ob tem pa so poudarili, da je predlagana rešitev organizacije službe NMP, potrjena s strani občin ustanoviteljic, lahko samo začasne narave in to do 30. septembra, Ministrstvo pa še dodaja, da morajo podpisniki Sporazuma NMP v sodelovanju s predstavniki lokalne skupnosti, do 10. septembra 2019 podati nov, dolgoročen in stabilen predlog ureditve NMP na Koroškem.

Ta mora temeljiti na izhodiščih predloga Regijskega koncepta izvajanja službe NMP, ki so ga pripravili na Ministrstvu za zdravje. Ministrstvo za zdravje pa bo po veljavnosti Sporazuma o NMP predlagalo Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da se izvede organizacijsko in finančno prestrukturiranje programov NMP, do konca leta pa bodo pripravili nov model koncepta NMP na podlagi izhodiščnih meril za prenovo mreže NMP v RS.

IF