01.08.2019
Svetovni teden in Festival dojenja

Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja, kar je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje , ki se jim pridružujemo tudi v Sloveniji. Svetovna zveza za dojenje vsako leto predlaga osnovno sporočilo tedna dojenja, s katerim usmeri pozornost javnosti na različne vidike dojenja. Z vodilom letošnjega tedna dojenja »Opolnomočimo starše, omogočimo dojenje« želijo opozoriti, kako pomembno je dobro informiranje bodočih staršev in staršev dojenčkov o laktaciji in dojenju, obenem pa zagotoviti kar najboljšo podporo in pomoč, da dojenje dobro steče.

Po podatkih Oddelka za ginekologijo in porodništvo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je bilo v letu 2018 80 % otrok izključno dojenih, 18 % je bilo delno dojenih, 2 % pa nedojenih. V primerjavi z letom 2017 se je tako delež izključno dojenih in delno dojenih otrok zvišal za 1 %, odstotek nedojenih pa se je znižal za 2 %.

Jutri pa bo v petnajstih krajih po Sloveniji potekal tudi festival Dojiva.se. Eno od prizorišč bo tudi na Ravnah na Koroškem. Aktivnosti bodo potekala v grajskem parku, ob 9. uri bo zbiranje, prevzem festivalskih knjižic in majic, ter vpis za nagradno igro, ob 9.30 bo pogovorni ženski krog na temo materinstva in dojenja , ob 11. uri bo zaključno žrebanje in druženje.