21.08.2019
Že 30. Pikin festival v Velenju


Pika se bo v času letošnjega jubilejnega 30. festivala med 9. in 15. septembrom potikala po mestnem središču, družbo pa bodo njej in obiskovalcem delale tople podobe odlične slovenske ilustratorke Jelke Reichman, ki jo s Piko veže dolgoletno prijateljstvo. Letos ji bo Pika na odprtju razstave njenih del v Galeriji Velenje podelila naziv častna Pikina ambasadorka. Jelka Reichman je bila častna pokroviteljica Pikinega festivala že leta 2000, kot avtorici njene uradne podobe pa se ji bodo poklonili tudi ob njenem 80. jubileju.

Jelka Reichman je ilustratorka preko 200 knjižnih projektov in več kot 2.200.000 izvodov posameznih knjig v različnih izdajah. Slikanice z njenimi podobami junakov nastajajo in se ponatiskujejo za vedno nove generacije bralcev pri nas in po svetu. Njene ilustracije lahko občudujemo tudi na mnogih voščilnicah UNICEF-a, razglednicah, lončkih, darilnem papirju, darilnih vrečkah in znamkah Pošte Slovenije. Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja, med njimi Levstikovo nagrado za ilustracije v knjigi Cepecepetavček, nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo, Levstikovo nagrado za življenjsko delo, Župančičevo nagrado za življenjsko delo, postala je Slovenka leta 2011 in leta 2016 častna meščanka Ljubljane. V letošnjem jubilejnem letu je izšla njena nova antologija Rasla je Jelka.

V Pikinem mesecu septembru bodo v Galeriji Velenje gostili razstavo njenih ilustracij z naslovom Ilustracije za vse generacije. Odprli jo bodo 5. septembra, na ogled pa bo do 5. oktobra 2019. Ob razstavi bodo v galeriji potekali številni spremljevalni dogodki za otroke in družine. V njenih delih je tudi po petih desetletjih plodnega ustvarjanja, začutiti veliko topline, harmonije, njene podobe pomirjajo in ostajajo večne.

IF