03.09.2019
Lek ustavil naložbo na Prevaljah


 

Iz Leka so sporočili odločitev o ustavitvi naložbe v razširitev zmogljivosti na Prevaljah. Kot navajajo, so se z usmeritvijo v nove tehnologije  po poglobljeni analizi in proučitvi vseh možnosti odločili, da ne nadaljujejo z naložbo kot so načrtovali. Analiza je sicer pokazala, da  je objekt primeren za uvedbo tehnologije neprekinjene proizvodnje, vendar se je izkazalo zgolj kot kratkoročna rešitev.

Novica je za regijo izjemno negativna, naložbe v gospodarstvu takšne vrste pa so zelo redke in zato še bolj vitalnega pomena.

Naj spomnimo, da so na Leku z naložbo v širitev zmogljivosti na Prevaljah obljubljali 140 novih delovnih mest, prav tako so za obljubljene potrebe Leka na Gimnaziji Ravne uvedli srednješolski program farmacevtski tehnik. Zaradi ustavitve bodo morali prejeto državno spodbudo vrniti.

Župan občine Prevalje, Matic Tasič je v odzivu odločitev Leka označil kot izjemno negativno in izrazil veliko razočaranje. Pri tem je omenil dejstvo, da ni bilo dvomiti v dokončanje investicije zato, ker je eminentno podjetje Lek v objekt vložilo 30 mio evrov, prav tako so obljubljali nova delovna mesta, v prvi fazi 140, nato pa 250, z visoko dodano vrednostjo. Ob tem je spomnil še na izjemno sodelovanje tako lokalne skupnosti kot države za novo naložbo, pri čemer ni bilo pričakovati, da bi se ta lahko ustavila. Zato je, tako Tasič, ukinitev naložbe Leka na Prevaljah označil kot veliko izgubo za Prevalje, Mežiško dolino in celotno Koroško regijo.

Ustavitev naložbe je za Koroško regijo veliko razočaranje, je dejala tudi direktorica Gospodarske zbornice Koroška, Aleksandra Gradišnik. Tako velike in smele naložbe v gospodarstvu so silno redke in so zato še večjega vitalnega pomena za regijo. Ob tem je spomnila še na veliko razvojno sivo liso Koroške, sodobno cestno povezavo, ki jo ravno gospodarstvo željno pričakuje za razvojni preboj. Tako pa sedaj regija še dodatno razvojno izgublja in ostaja na mestu.

 

 IF