12.09.2019
Mnenje s pridržkom za občino Ravne

Računsko sodišče je v reviziji poslovanja Občine Ravne na Koroškem v letu 2017 ugotovilo več nepravilnosti. Med drugim je ugotovilo pomanjkljivo pripravo posameznih proračunskih dokumentov, nepravilnosti pri upravljanju z občinskim premoženje, pa tudi pri izplačilih zaposlenim.

Med drugim je občina za šest delovnih mest določila napačne tarifne razrede, direktorici občinske uprave pa je za julij 2017 izplačala 278 evrov bruto preveč delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Računsko sodišče je ugotovilo tudi nepravilnosti pri izplačilih nepridobitnim organizacijam in ustanovam.Med drugim je občina po ugotovitvah sodišča šestim izvajalcem športnih programov, dvema izvajalcema kulturnih programov in izvajalcu dejavnosti medgeneracijskih centrov poleg sredstev, dodeljenih na podlagi javnega razpisa, dodelila in izplačala sredstva v skupnem znesku 35.871 evrov, ne da bi prej izvedla javni razpis.

Sodišče je občini izreklo mnenje s pridržkom in ji podalo priporočila za izboljšanje poslovanja, odzivnega poročila pa ni zahtevalo, saj je občina že sprejela nekatere ukrepe

Ne glede na mnenje s pridržkom je župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen s poročilom računskega sodišča zadovoljen. Kot je pojasnil za Slovensko tiskovno agencijo , je pozitivno mnenje računskega sodišča pravzaprav težko dobiti glede na množico predpisov, ki urejajo poslovanje občine. Na ugotovitve računskega sodišča se je občina po njegovih besedah takoj pozitivno odzvala in vse nepravilnosti, ki jih je bilo možno odpraviti, tudi odpravila, priporočila pa upošteva v nadaljnjem poslovanju.