10.10.2019
Geslo letošnjega svetovnega dne brezdomstva je Narobe dom


Ob svetovnem dnevu brezdomstva, ki poteka pod geslom Narobe dom, je danes vrata odprlo Zavetišče za brezdomne v Slovenj Gradcu, edino tovrstno zavetišče na Koroškem, v katerem je devet stanovalcev, kolikor je tudi kapacitet. Številni obiskovalci so se družili z njimi, se poveselili ob pečenem kostanju in se pomerili v družabih igrah.

Letošnje geslo Narobe dom poudarja, da so vsi brezdomni programi, tako nastanitveni kot ostali, v osnovi ustvarjalni v smislu pogojev za dom, a kljub temu to žal ni tisti ta pravi dom. Letošnji statistični podatek govori o 5519 brezdomnih osebah v Sloveniji. 

Začetki zavetišča za bredomne v Slovenj Gradcu segajo v leto 2003, od oktobra 2017 pa se je zavetišče za brezdomne ustalilo na Francetovi 11, v hiši bivše policijske postaje v Slovenj Gradcu. Zanje skrbi 5 zaposlenih znotraj javnega zavoda Spotur. Župan mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler je ob današnjem družabnem srečanju izpostavil zadovoljstvo glede uspešnega reševanja te socialne problematike v mestni občini, želi pa si zavetišče urediti na regijskem nivoju. S tem bi lažje črpali sredstva od države, pa tudi interes države je, da bi bila zavetišča za brezdomne urejena na regijskem nivoju. V Mestni občini sedaj vsak uporabnik zavetišča prispeva 33 evrov na mesec od svoje socialne pomoči.  

V zavetišču za brzdomne v Slovenj Gradcu gre za 24 urno prisotnost zaposlenih, v njem veljajo določena pravila in hišni red, s tem pa je zagotovljena tudi varnost ter dobri odnosi. Stanovalci aktivno prispevajo k delovanju zavetišča, vsak po svojih zmožnostih, je povedala tamkajšnja socialna delavka, Marija Škodnik. Stanovalci pomagajo pri vzdrževanju in čiščenju prostorov, pri kuhanju in peki, v toplih mesecih pri urejanju okolice in drugo, organizirajo tudi več delavnic kot so lesna, umetnostna, glasbena, kuharska, prirejajo tudi sprehode in pohode...V prihodnje želijo razširiti kapacitete zavetišča za brezdomne, tako da bi imeli možnost namestiti tudi osebe ženskega spola, kar še ni izvedljivo. 

V Zavetišču pa vsak večer delijo tudi viške hrane, akcijo Lionsov in kot je povedal Matjaž Gruber, je uporabnikov viškov hrane vedno več. V nekdanjo Policijsko postajo so namreč preselili tudi razdelilnico hrane, saj je pomembno da je v središču mesta, kamor ljudje lahko pridejo peš. 

IF