06.11.2019
CUDV Črna s projektom do bivalnih enot


Po dobrem desetletju, odkar se v Centu za usposabljanje, delo in varstvo v Črni na Koroškem pospešeno trudijo izboljšati bivalni standard svojim uporabnikom, saj nekateri v tej 115 let stari hiši v prostorski stiski bivajo že preko 50 let, se jim  vendarle obeta svetlejša prihodnost.

S pomočjo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in v partnerstvu z Inštitutom RS za socialno varstvo pripravljajo projekt, ki bo uporabnikom omogočil bivanje v bližini doma in primarne družine v bivalnih enotah, ki jih skupaj z občinami načrtujejo poleg Črne še v Slovenj Gradcu, Radljah ob Dravi, Mežici, Prevaljah, Ravnah in Dravogradu. Ministrstvo za delo s pomočjo evropskih sredstev iz socialnega sklada in sklada za regionalni razvoj načrtuje deinstitucionalizacijo zavoda, ki vključuje vzpostavitev mreže bivalnih enot v omenjenih sedmih koroških občinah. Kot je pojasnila direktorica CUDV Črna, Dalja Pečovnik, bi lahko s projektom pridobili do 15 bivalnih enot v Koroški regiji, njihov cilj pa je razseliti do 70 oseb. CUDV Črna skrbi za preko 300 uporabnikov z motnjami v duševnem razvoju, 106 jih biva v osrednji stavbi, drugi pa v bivalnih enotah ali skupnostih v Črni in tudi drugod.

Če bo projekt do konca leta sprejet na vladi, sredstva zanj bodo na voljo v perspektivi do leta 2022, bi ga lahko zaključili najpozneje spomladi 2023. Razveseljivo pa je, da so uporabnikom, ki prihajajo iz različnih lokalnih okolij, zelo naklonjeni tudi župani in CUDV Črna pomagajo pri zagotavljanju zemljišč za bivalne enote. Te bodo večinoma tipske za 6 oseb.

IF