29.11.2019
Podeljena priznanja Ambasador Hoč;mo cesto

Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os z Raven je sinoči tretjič podelila nagrade Ambasador Hoč'mo cesto, ki je namenjena posameznikom, ki so izkazali poseben trud pri pri prizadevanjih za čimhitrejšo gradnjo hitre ceste na Koroško. Prejeli so jih igralec Marko Mandič, ki je nastopil v videospotu za hitro cesto, glasbenik Božo Kolerič , ki je avtor osnovne melodije in pesmi za himno mladinske iniciative za tretjo razvojno os in novinarka Maja Nabernik. Tokrat so prvič podelili nagrade politikom, dobili so jih ravenski poslanec Jani Prednik , slovenjgraški Jože Lenart in državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Nina Mauhler.

Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik vlade Marjan Šarec, finančni minister Andrej Bertoncelj in predsednik uprave Družbe za avtoceste Tomaž Vidic. Premier Šarec v izjavi za javnost ni dajal konkretnih obljub glede časovnice gradnje, je pa povedal ,da cesta bo, in da se bodo vsi, ki jo delajo, trudili po najboljših močeh. Cesta bo šla po predvideni trasi, pri kateri je treba vztrajati, kajti kakršnokoli spreminjanje tras, bi gradnjo preložilo vsaj za pet let.

Premieru in finančnemu ministru je Aljaž Verhovnik , koordinator mladinske iniciative za tretjo razvojno os poklonil grafiki bežečih možganov iz Koroške v Ljubljano, avtorja Cirila Horjaka, direktorju Darsa pa zidarsko žlico. Slednji je povedal, da do zasaditve prve lopate še ne bo prišlo v letu 19, ampak zaradi zapletov v postopkih izbire izvajalcev v začetku naslednjega leta . Številni prisotni so v razstavišču koroške osrednje knjižnice prisluhnili novi himni v izvedbi borca za hitro cesto Andreja Grobelnika s prijatelji.

Prireditev sta popestrila tudi kantavtor Milan Kamnik in pevka Dunja Vrhovnik.