02.12.2019
Zimske vzdrževalne službe pripravljene na razmere na cestah

Pred prvo napovedjo nizkih temperatur in v decembru, ko so snežne padavine pričakovane, ob tem pa smo deležni tudi dežja, ki lahko povzroči poledico, so na razmere pripravljeni tudi v zimski službi. Kot je znano, za Koroško na državnih cestah zimsko službo opravlja družba VOC Celje pod okriljem Direkcije RS za infrastrukturo. Po predpisih debelina snega na avtocestah, hitrih cestah, glavnih cestah, glavnih mestnih cestah in regionalnih cestah, zaradi posebnega protokola ob pluženju ne sme presegati 10 centimetrov, na drugih cestah pa 15 centimetrov. V primeru napovedane poledice pa službe izvajajo posipanje na vseh površinah. Voc posebej poudarja, da je za učinkovito izvajanje zimske službe izjemnega pomena sodelovanje in razumevanje vseh udeležencev v prometu, ki morajo imeti ustrezno zimsko opremo.

VOC Celje v zimskem času skrbi za 2037 kilometrov državnih in občinskih cest v celjski in koroški regiji. Vzdrževanje cest je v zimskih razmerah razdeljeno v 7 prednostnih razredov, v prvem so avtoceste in hitre ceste, v zadnjem pa kolesarske povezave. Prevoznost cest se mora vzdrževati med 5.00 in 22.00 uro, izven tega časa so dovoljeni prometni zastoji do 2 uri, pojasnjujejo v VOC-u. Posipanje cest ob nevarnosti poledice vedno izvajajo na vseh cestah oz. površinah, ne glede na prednostni razred. Količino soli, drobljenca ali magnezijevega klorida v VOC-u določijo glede na temperature in stanja vozišča, še posebej upoštevajo nevarnost ledu ali sneg na vozišču. Pomembna dejavnika sta še vlažnost zraka in gostota prometa.

V zimsko vzdrževalno službo VOC-a Celje je letos vključenih 6 cestnovzdrževalnih baz in 5 zimskih točk na Celjskem in Koroškem, kjer je 314 zaposlenih razporejenih v 144 plužnih enot. V skladiščih so za zimsko vzdrževalno sezono pripravili 10.000 ton peska, 10.000 ton soli in 54.500 litrov tekočine za moker posip cest. Posodobili so tudi vozni park, in sicer poltovorna vozila za prevoz oseb, pregledniško vozilo, rovokopače, traktor, avtomatske posipalce za posipanje cest in kupili cisterno za hrambo tekočine za mokro posipavanje cest.

KV