21.01.2020
Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu


Od 20. do 26. januarja poteka Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Breme raka materničnega vratu se v Sloveniji še naprej zmanjšuje , pomembno pa se je povečala tudi precepljenost deklic proti človeškim papiloma virusom.

V Sloveniji imamo organizirani državni presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu – Zora, ki poteka že od leta 2003, ženske so ga dobro sprejele, saj se jih redno udeležuje več kot 70%. Incidenca raka se je po uvedbi Zore prepolovila. Rak materničnega vratu je zato med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70–90 % manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV (človeškim papilomavirusom) še pred prvo okužbo. 

Kako pomemben je program Zora, nam je povedala Silvestra Kašnik Čas, specialistka ginekologije in porodništva v slovenjgraški bolnišnici, ki je poudarila tudi, da je cepljenje eden ključnih zaščit proti okužbam s HPV, saj kar 90% raka materničnega vratu nastane kot posledica okužb z njim, 90% pa je tudi zaščita pred obolenjem ob cepljenju.

Od leta 2009 je cepljenje deklic v 6. razredu Osnovne šole brezplačno v nacionalnem programu, po novem je brezplačno tudi za dekleta, ki so cepljenje kakorkoli izpustila. V letu 2018/19 je bila precepljenost najvišja v koroški regiji in je znašala kar 86,9 %, načrtujejo pa tudi nacionalni program cepljenja dečkov. Cepiva so varna in učinkovita.

Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu izjemno majhna.

 

IF