22.01.2020
Na Koroškem letos šolanje zaključuje 576 osnovnošolcev

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je včeraj objavilo razpis za vpis v srednješolske programe in dijaške domove za šolsko leto 2020/21. Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 18.053 učencev in učenk, kar je nekaj več kot lani, kljub temu pa je letošnja generacija na Koroškem številčno ena od najskromnejših v zadnjih letih. Na Koroškem je za 576 učencev 9. razreda razpisanih 762 mest, v dveh srednješolskih centrih na Ravnah in v Slovenj Gradcu, nekaj bodočih dijakov kraj šolanja izbere tudi izven domače regije. Na Gimnaziji Ravne bodo v prihodnjem šolskem letu vpisali tri oddelke splošne gimnazije, en športni oddelek gimnazije in program farmacevtskega tehnika. Srednja šola Ravne razpisuje devet programov, od tega so štirje srednješolski, s po 28 vpisnih mest, štirje triletni poklicni s po 26 dijakov v letniku in en dvoletni, ki sprejme 16 dijakov.

Šolski center Slovenj Gradec s srednjimi šolami v Slovenj Gradcu in na Muti pa vpisuje v tri oddelke Gimnazije v Slovenj Gradcu, prav tako trije oddelki so razpisani v programu tehnika zdravstvene nege, zdravstvena šola razpisuje tudi triletni program bolničar negovalec. Razpisani so tudi po štirje oddelki v programih ekonomski tehnik, gastronomsko turistični tehnik, vzgojitelj predšolskih otrok in okoljevarstveni tehnik. V Slovenj Gradcu so razpisani tudi po trije triletni programi gastronom hotelir, prodajalec in mizar, program se bo izvajal tudi v vajeniški obliki. Srednja šola Slovenj Gradec razpisuje tudi dvoletni program obdelovalec lesa.

Informativni dnevi za vse bodoče dijake bodo letos 14. in 15. februarja. Srednje šole pa bodo prijave za vpis zbirale do 2. aprila.

 

KV