23.01.2020
Bo aplikacija Ajda za prijavo škod po naravnih nesrečah spremenjena ?

Župan občine v Vuzenica in državni svetnik s Koroške Franjo Golob je na vlado naslovil vprašanje glede težav, ki se pojavljajo pri izpolnjevanju aplikacije Ajda, to je način prijave škode zaradi naravnih nesreč pri upravi za zaščito in reševanje republike Slovenije.

Golob ugotavlja ,da je aplikacija zelo zastarela, saj ne omogoča prehodov med posameznimi kategorijami škod, prav tako je zastarela glede gradbenih materialov, kot primer navaja, da v objektih predvideva samo lesena okna, ne zajema škode na pomožnih objektih, poleg tega pa so cene za obračun škod še iz leta 2008. Ena od večjih težav je tudi počasnost državnih organov pri priznavanj škod, saj od prijave do izplačil preteče najmanj tri leta, ali pa še več. Pobudnik svojo pobudo utemeljuje z izkušnjami občine Vuzenica ob poplavah v letu 2012 in neurju v letu 2019, pri čemer navaja konkretne težave, s katerimi se je občina soočila.

Vlada je pobudo svetnika Goloba obravnavala na današnji seji in zvezi z navedbami uvodoma pojasnila, da Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter pristojna izpostava in tudi ne izvajalec, Ljubljanski urbanistični zavod Ljubljana, s težavami pri vnosu podatkov v aplikacijo AJDA niso bili seznanjeni. Glede pobude za posodobitev cenikov, so aktivnosti že v teku. Prav tako so v teku aktivnosti za pripravo sistemskih sprememb zakonodaje v zvezi z odpravo posledic naravnih nesreč, za kar je bila že v letu 2018 s strani vlade imenovana delovna skupina, kjer so bile med drugim že podane pobude za skrajšanje postopkov. Ker pogoje in postopke za povrnitev stroškov za odpravo posledic naravnih nesreč določa Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč je najprej treba izvesti spremembe na tej ravni, temu pa bodo sledile tudi obsežnejše spremembe Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode.