06.02.2020
Dan boja proti raku 2020

Nacionalni inštitut za javno zdravje in Onkološki inštitut Ljubljana ob svetovnem dnevu boja proti raku pozdravljata pobude za nov Evropski načrt premagovanja raka. Rak ostaja v novem mandatu Evropske komisije eno izmed prioritetnih področij, ki ga podpirata tako Komisarka za področje zdravja in varne hrane, Stella Kyriakides kot tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Komisarka je letos v Bruslju obeležila Svetovni dan boja proti raku z oznanitvijo skupnih prizadevanj za nov Evropski načrt premagovanja raka. Nov načrt bo obsegal vsa področja obvladovanja raka: preventivo, diagnosticiranje, zdravljenje in celostno rehabilitacijo. Pri oblikovanju načrta se bodo v Komisiji opirali na dobre prakse iz držav članic.

Tudi v Sloveniji rak ostaja in postaja zaradi staranja prebivalstva rak tudi v Sloveniji vse pomembnejši javnozdravstveni problem.

Po podatkih iz leta 2016 je v Sloveniji na novo za rakom zbolelo 15.072 ljudi, kar pomeni da je za novo diagnozo raka vsakih 35 minut izvedel nov Slovenec ali Slovenka. Število bolnikov z rakom se iz leta v leto veča predvsem zaradi hitrega staranja prebivalstva, v Sloveniji je rak pri ženskah drugi, pri moških pa v zadnjih letih že prvi vzrok smrti. Na Koroškem je v letu 2016 za rakom zbolelo 540 oseb.

Območna enota nacionalnega inštituta za javno zdravje Ravne bo več pozornosti namenila posameznim vrstam bolezni, v marcu tako predvidevajo preventivno akcijo iz programa Svit, torej raka na debelem črevesu.