06.02.2020
Kitajska tovarna Cablexa zaradi koronavirusa še zaprta

Epidemija koronavirusa je prizadela tudi slovenska podjetja, predvsem tista, ki močneje poslujejo s Kitajsko, ali pa imajo tam celo svoje podružnice.

Ena od teh je tudi skupina CABLEX iz Mežice oziroma več krajev v Sloveniji in regiji,ki je na kitajskem trgu prisotna od leta 2011, ko so v mestu Xuzhou, ustanovili prodajno-proizvodno podružnico. Podjetje zaposluje okoli 400 zaposlenih in je vse od praznikov ob kitajskem novem letu zaprto. Proizvodnja naj bi ponovno stekla po praznikih, a so začetek proizvodnje po uredbi kitajske vlade zamaknili na 10. februar. Podjetje uredbo tamkajšnjih oblasti dosledno upošteva, saj je zdravje zaposlenih na prvem mestu. Nihče od zaposlenih zaenkrat še ni obolel za korona virusom . S proizvodnjo bodo nadaljevali takoj, ko bodo kitajske oblasti umaknile prepoved, izpad proizvodnje pa bodo poskušali nadomestiti v najkrajšem možnem času.

V kitajski podružnici so zaposleni štirje Slovenci; trije sodelavci so že na Kitajskem, četrti, edini Korošec med njimi, pa se vrača v Xuzhouu predvidoma po 20. februarju. Po zagonu proizvodnje bo obvezna uporaba zaščitnih kirurških mask. Na delovnem mestu bo potrebno dosledno izvajati in beležiti merjenje telesne temperature, prepovedani bodo kajenje tudi zunaj podjetja, zapuščanje podjetja med delovnim časom, uporaba določenih prostorov za prehranjevanje in podobno.

Kitajska podružnica je zelo pomemben člen skupine. Skupina CABLEX sicer je sistemski razvijalec in dobavitelj kabelskih snopov, plastičnih in silikonskih delov ter različnih mehanskih sklopov.