14.07.2010
Neurje v Podvelki povzročilo okoli 200 000 evrov škode


Včeraj, nekaj pred 17. uro je močno neurje zajelo Podvelko, predvsem pa Ožbalt, Vurmat in Javnik. Ožbaltski potok je poplavil cesto Ožbalt-Kapla, v Javniku pa so narasle vode od sveta odrezale štiri hiše. 2 km makadamske ceste na Javnik je bilo zaradi naraslega hudournika popolnoma uničene, zato je bilo od sveta odrezanih 9 prebivalcem, ki jim je bila ponujena pomoč. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Ožbalt so čistili strugo potoka, ker je voda ogrožala lesen most. Voda je zalila tudi gostinski lokal na Ribnici na Pohorju, na Spodnji orlici v občini Radlje pa hišo in hlev. Posredovali so gasilci iz Vuhreda.
Zaradi padca drevesa na daljnovod je bilo dobro uro 18 tisoč prebivalcev na širšem območju Podvelke brez elektrike. Škodo so si ogledali predstavniki občine Podvelka in štaba za civilno zaščito. Trenutno ocenjena škoda je približno 200 000 evrov, v Časovi Grabi, kjer so posledice neurja za tamkajšnje prebivalce najhujše, pa je občina že pričela s sanacijo. Sanacija bo trajala približno tri tedne, denar pa bo občina zagotovila iz proračuna. V kolikor ne bodo mogli vseh sredstev zagotoviti letos, bodo nekaj obveznosti prenesli v naslednje proračunsko obdobje.
Kot po pogovorih z domačini še dodaja župan Občine Podvelka, Anton Kovše, naj bi sinočnjo škodo povzročile 30- 40 letne vode.

KV