11.02.2020
V 85. letu starosti je umrl Anton Repnik, slikar samouk z Mute


 

V 85. letu starosti je umrl Anton Repnik z Mute, eden najboljših slovenskih slikarjev samoukov, ki je aktivno ustvarjal še vse do odhoda v bolnišnico. Z velikim veseljem je pričakoval izdajo svoje monografijo, ki mu jo je obljubila občina Muta. V januarju je še razstavljal na Hrvaškem in skupaj s sinom Janezom v Kidričevem pri Ptuju.

Anton Repnik je bil edinstven v svojem slikarstvu in vedno hvaležen za mentorstvo in prijateljstvo akademskega slikarja Karla Pečka. Repnikova prepoznavnost se zrcali v njegovih barvah, žarečih očeh in likih preprostega človeka, vpetega v vsakdanje delo in življenje, pogosto s hudomušnimi motivi.

Anton Repnik je bil od leta 1970 član Društva likovnih umetnikov Slovenije in Društva likovnih umetnikov Maribor. Svojo prvo razstavo je imel v Gledališču v Mariboru, sledilo je še okoli 500 razstav doma in po svetu. Anton Repnik je večinoma ustvarjal doma na Muti, kjer je imel svoj atelje in manjšo galerijo, ki so jo obiskovali Ljubitelji Repnikovega ustvarjanja, pa tudi obiskovalci Občine Muta. Tudi Televizija Slovenija je o njem in njegovem slikarstvu posnela več filmov, prvega z naslovom Žareče oči že leta 1965.