12.02.2020
Vlada je zavrnila pritožbe štirih bolnišnic zoper odločbo Urada za nadzor proračuna - nenamensko porabljena sredstva morajo vrniti


Vlada je danes na dopisni seji izdala odločbe o zavrnitvi pritožb štirih bolnišnic - Splošne bolnišnice Trbovlje, Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj in Splošne bolnišnice Celje – zoper odločbe Urada republike Slovenije za nadzor proračuna. Omenjenim bolnišnicam je novembra 2019 naložil vračilo nenamensko porabljenega dela proračunskih sredstev, ki so jih bolnišnice dobile za pokritje preteklih izgub in odpis terjatev ter za splošno sanacijo. Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je prejela 5,2 milijona evrov, in kot je pred časom pojasnil poslovni direktor SB Slovenj Gradec, Janez Lavre, presečni datum porabe sredstev ni bil naveden, zato so 595,251 evrov prihranili.

Vlada je v pojasnilu navedla, da Zakon o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov predvideva prejeta sredstva samo za pokrivanje neplačanih, že zapadlih računov do dobaviteljev in za vračilo dolga, zato Urad za proračun neporabljena sredstva pojasnjuje kot nenamensko porabo. Pojasnjujejo, da se ukrepi za sanacijo poslovanja zavodov zaključijo z datumom prejema sredstev , to je 30. 11. 2017, da se ta sredstva koristijo za poplačilo do tedaj že zapadlih obveznosti do dobaviteljev ali dokler niso poplačana posojila, ki so bila najeta pred prejemom sredstev iz državnega proračuna. Vlada še meni, da enkratni ukrepi za finančno sanacijo ne morejo trajati nedoločen čas in da se s sprejemom sredstev tudi končajo.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so se na to odzvali pričakovano, saj je Svet zavoda Splošne bolnišnice že 12. decembra lani poslovodstvu bolnišnice s sklepom naložil, da vodstvo bolnišnice uporabi vsa pravna sredstva zoper izdano odločbo Urada RS za nadzor proračuna, ki določa, da mora slovenjgraška bolnišnica v proračun vrniti sredstva v višini 595.251 evrov. Na to bo sledila tožba.

Vse to je likvidnostni udarec za bolnišnico, ki poslovno leto 2019 zaključuje z izgubo 716 tisoč evrov, hkrati pa zakonsko sproščena sredstva z napredovanji za plače slovenjgraški bolnišnici še dodatno zvišujejo izgubo na 1,1 milijona evra.

 

IF