14.02.2020
Prvi sum koronavirusa na Koroškem


Osebje Urgentnega centra Splošna bolnišnica Slovenj Gradec so obvestili, da je v Zdravstveni dom Slovenj Gradec prišla oseba, ki je kazala znake slabega počutja, očitno prehladnega obolenja, a je prišla z Japonske. S tem se je pojavil sum za obolenjem koronavirusa, zato je v skladu s protokolom strokovno osebje vzpostavilo stik z osebjem ZD Slovenj Gradec in območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ravne na Koroškem.

Kot so sporočili v izjavi za javnost, je oseba prejela ustrezna navodila od odgovornih oseb in je v domači oskrbi.  Glede na znane podatke je verjetnost okužbe s koronavirusom praktično nična.

In kakšen je v tem primeru protokol? Protokol od zdravstvenih ustanov zahteva, v kolikor se pojavi sum na Koronavirus in pacient ne kaže bolezenskih znakov, mu vzamejo kužnine, pacienta pa napotijo domov v karanteno. Če pa pacient kaže hujše bolezenske znake, ga po protokolu napotijo na Infekcijsko kliniko v Ljubljano, kjer so ustrezno opremljeni za prvih 20 morebitnih okuženih pacientov.

 

IF