20.02.2020
Bolnišnicam ne bo treba vračati denarja !?

Kot kaže bolnišnicam, ki jim je urad za nadzor proračuna pri finančnem ministrstvu novembra 2019 naložil vračilo nenamensko porabljenega dela proračunskih sredstev, ki so jih bolnišnice dobile za pokritje preteklih izgub in odpis terjatev ter za splošno sanacijo, teh sredstev ne bo treba vračati.

Včeraj je namreč to tematiko na pobudo nekaterih poslancev, med njimi tudi slovenjgraškega Jožeta Lenarta , obravnaval odbor za zdravstvo v državnem zboru. Kot zakonodajalec je zadolžen tudi za avtentično tolmačenje zakonodaje in v tem primeru so ugotovili, da so sredstva za sanacijo na voljo od dneva pridobitve do njihove porabe, ,njihova poraba pa ne more biti časovno omejena. Za omenjeni razlagalni sklep je glasovalo 15 poslancev tako iz koalicije kot opozicije, nihče in bil proti, vzdržala se je samo Levica.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je prejela 5,2 milijona evrov, in kot je pred časom pojasnil poslovni direktor SB Slovenj Gradec, Janez Lavre, presečni datum porabe sredstev ni bil naveden, zato so 595.251 evrov prihranili. V primeru, da bi državni organ vztrajal pri vračilu pa so v bolnišnici po sklepu sveta zavoda zagrozili z vložitvijo tožbe pri upravnem sodišču. Zdaj bodo očitno denar ohranili brez tožbe.