26.03.2020
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pozivajo na upoštevanj zaščitnih ukrepov


V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec dosledno izvajajo testiranja na Covid-19, vsi testi, opravili so jih 68 pri zaposlenih, so bili negativni. Še vedno opažajo porast števila pozitivnih oseb v regiji, kar nakazuje na to, da se vsi ne držimo dosledno danih strokovnih navodil, virus pa se močno širi in je zelo kužen. Direktor bolnišnice Janez Lavre je pojasnil, da s tem, ko ne spoštujemo ukrepe, zmanjšujemo možnosti, da virus zajezimo, ali da nadzorovano dovoljujemo, koliko ljudi zboli v časovni enoti. Če nenadoma zboli veliko število pacientov, jim vsem ne moremo nuditi pomoči, kot bi jo potrebovali, saj so kadrovske in materialne kapacitete omejene. V roku dveh do treh tednov pričakujejo tudi 10 respiratorjev. Včeraj in danes so imeli po enega hospitaliziranega pacienta z boleznijo dihal, ki pa so ju premestili v UKC Maribor skladno s protokolom. Ta trenutek imajo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pripravljenih 8 postelj za tovrstne bolnike v intenzivni enoti, sicer pa je zanje pripravljenih 23 postelj. V primeru strmega naraščanja števila okuženih s Covid 19 lahko kapacitete razširijo na 60 postelj, v skrajnem primeru pa bi bilo lahko na voljo 250 postelj.

Vse paciente prosijo, da spoštujejo navodila osebja ob vstopu v bolnišnico.

Pacienti, ki potrebujejo nujne zdravstvene storitve bodo triažirani pred Urgentnim centrom, če pri njih ne bo suma na okužbo z virusom Covid-19, bodo napoteni na staro kirurško urgenco ali IPP v pritličju internega oddelka. Zaradi potreb pacientov bodo določene storitve pod nujno in zelo hitro izvajali še naprej, tako da prosijo paciente, da so dosegljivi na kontaktne številke in se dogovorijo z osebjem za obravnave.

Preventivno pa vse paciente en dan pred operativnim posegom testirajo, s čimer zmanjšajo tveganje za njihovo zdravje. V bolnišnici se trudijo opraviti čim več storitev za paciente, ker jih potrebujejo, epidemiji pa še ni videti vrha.

IF