30.06.2020
Klub Korošcev tokrat kuha v domači pokrajini

V Ljubljani živeči Korošci, ki se združujejo v Klub Korošcev pripravljajo ta konec tedna že 28. tradicionalno Koroško kuharijo, tokrat na teritoriju domače pokrajine.

V soboto bodo najprej obiskali rojstno hišo skladatelja - Huga Wolfa, sledilo bo kosilo v Vili Pohorje, kjer so ohranili lepote preteklosti, v prepletu s kančkom sedanjosti. Pozdravila jih bo tudi podžupanja mestne občine Slovenj Gradec Martina Šisernik Popoldne bodo prispeli na kmetijo Lešnik v Golavabuki, ki bo letos njihov center dogajanja. Kmetija Lešnik spada po izboru angleškega časnika Guardian med 20 najboljših kmečkih turizmov v Sloveniji. Po večerji pripravljajo veselo glasbeno obarvano druženje.

Pod budnim očesom Dorotej Omahen, vodje Kulinarične sekcije Kluba Korošcev Ljubljana bodo naslednji dan, v nedeljo, v kuhinji novejšega dela kmetije pričeli s kuharijo po starih koroških receptih. Ob kozarčku penine se bodo okrepčali še s tradicionalnimi koroškimi kruhovimi srčki in srknili šilce črničevca, znamenitega in cenjenega koroškega žganja iz borovnic. Skuhali bodo značilno suho župo s posebno zakuho, dimljeno meso in rpičev zos s štranklni z ocvirki. Za sladico bodo pripravili zelo posebno koroško kvočevo pogačo, po starem receptu iz Prevalj in osvežujoč kompot iz suhega sadja.

Pričakujejo kakšnih 15 udeležencev , ljubiteljev koroške kuhinje, v goste so povabili tudi prijatelja kluba Marjana Šturma iz avstrijske Koroške; zgodovinarja in politika, ki je bil kar 27 let predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem.