KOROŠKA Osebnost leta 2019

Na Koroškem radiu poteka izbor Koroške osebnosti leta 2019. Glasovanja v etru Koroškega radia bodo potekala od ponedeljka 13. januarja do petka 24. januarja vsak delovnik in sicer:
- v ponedeljek po 10:00
- v torek po 10:00
- v sredo po 15:00
- v četrtek po 10:00
- v petek po 15:00

Da se boste lažje odločili in glasovali za svojega favorite, vam v nadaljevanju ponujamo obrazložitve nominacij.

JANJA GARNBRET :

20-letna Janja Garnbret iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je čudežna deklica slovenskega športa. S plezanjem se je začela ukvarjati s sedmimi leti v Slovenj Gradcu, prvi državni naslov je osvojila leta 2009 med cicibankami v balvanskem plezanju. Leta 2010 se je izkazala kot zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala pri mlajših mladinkah. Leta 2013 postane dvakrat mladinska evropska prvakinja med starejšimi deklicami. Je najbolj vsestranska športna plezalka na svetu in je s svojimi dosežki že sedaj najboljša športna plezalka na svetu vseh časov. V dosedanji karieri je osvojila 26 zmag v svetovnem pokalu, letos ji je uspel še en mejnik –kot prvi in edini na svetu je uspelo zmagati vse tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Je šestkratna svetovna prvakinja in ima še eno srebrno medaljo s svetovih prvenstev. Na lanskem svetovnem prvenstvu je postala prva svetovna prvakinja v novi olimpijski kombinaciji. V izboru akcije Koroški športnik leta je bila v letih 2013, 2014 in 2015 trikrat zaporedoma izbrana za najbolj perspektivno športnico. Za leto 2018 je prejela Bloudkovo priznanje za izjemne športne dosežke, naziv najboljše športnice v državi pa je osvojila leta 2018 in 2019.


MILAN KAMNIK:

Milan Kamnik je v letu 2019 z velikim koncertom v Kotljah praznoval 45. letnico glasbenega ustvarjanja in izid svojega 9. albuma „A še mam sploh pravico“. Njegova glasbena kariera sega v leto 1974, ko je s prijateljem Tonijem Apohalom ustanovil Duo Kora. Kar tri nagrade je prinesel festival narečne popevke leta 1979, ko je skladba „Grubanje“ zmagala kot najboljša narečna popevka, z najboljšim besedilom in nagrado za debitanta. Leta 1980 je izšla mala plošča „ Je še kdo srečnejši kje“, ko je Milan Kamnik nastopil z Big bandom RTV na festivalu zabavne glasbe v Opatiji, 1982 leta pa je izšla prva kaseta ob 10. letnici Dua Kora, s Tonijem pa še 2. kaseta leta 1994 s skladbo „Rad mam pir“. Na narečnem festivala 1985 leta sta nastopila s Koroško pesmijo Mitje Šipka in Albina Krajnca, ki je danes tako rekoč ponarodela. Milan Kamnik je stopil na svojo samostojno glasbeno pot leta 1996 s prvencem „ Dolina smrti „ do danes pa je izdal že 9 samostojnih albumov. Trikrat je je gostoval v Nashvillu, kjer je posnel nove pesmi za tri plošče, ena njegovih največjih uspešnic pa je „ Pacl gr na ojgn“. Nekaj skladb V Libeličah, Pot na klop, Svetneči Gašper idr..., pa so nastale po predlogi Prežihovega Voranca. Vpliv kantrija je močan v skladbi in albumu „Ibržnik“, skladba je njegova velika uspešnica in njegov zaščitni znak, večina pesmi pa je v koroškem narečju, kot so Pot na Koroško, Fršolnga, Na deželi, Znucan rukzak..... V samozaložbi je leta 2004 izdal album „Brez narečja ni jezika“, ki vsebuje tudi skladbo „Tiha voda vejke grabne dieva“. Aprila 2014 je v Nashvillu posnel sedem skladb za jubilejni dvojni album "40 let „Grta pa douta" z naslovno skladbo in drugimi kot so Prijateljem v spomin idr.... Z nazivom Ambasador hitre ceste je priredi skladbo „Ibržnik“, na aktualno temo Hoč'mo cesto.


MARJETA ROČNIK:

Marjeta Ročnik, sicer članica Društva kmetic Mežiške doline, je v tradicionalnem izboru Zveze kmetic Slovenije, sredi oktobra lani postala kmetica leta. Ročnikova z družino živi in kmetuje na ekološki hribovsko-gorski kmetiji Jamnik v neposredni bližini meje z Avstrijo. Na povsem zapuščeni kmetiji je zagospodarila po uspešno izpeljanem denacionalizacijskem postopku. Osrednja dejavnost kmetije je ekološka reja drobnice in prašičev. Že skoraj desetletje in pol pa je Marjeta Ročnik širše poznana tudi po peki koroškega kruha na tradicionalen način, za to je odprla tudi dopolnilno dejavnost peke kruha in potic na kmetiji. Kruh ponuja tudi vrtcem in osnovnim šolam. Njeno kakovost dokazuje že 36 priznanj, od tega 33 zlatih, in devet znakov kakovosti, ki jih na državnem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij podelijo za trikrat zapored doseženo zlato priznanje v posamezni kategoriji. Marjeta Ročnik sodeluje pri organizaciji razstav, na številnih pogostitvah v organizaciji društva kmetic in na mnogih prireditvah občin Mežiške doline. Z vsem srcem je predana svoji družini, kmečkemu življenju in peki, ki tako kljub predvsem nočnemu delu ostaja vedno nasmejana in dobre volje in vedno rad priskoči na pomoč.  Marjetino pozitivno energijo do življenja in dela je mogoče zaznati tudi pri njenem nesebičnem podajanju znanja med mladimi in vsemi, ki jih takšno delo veseli. Marjetin kruh je kot dar potoval tudi že po vsem svetu, vse do Vatikana. Kot kmetica leta Marjeta Ročnik tudi aktivno promovira podeželje, delo kmetic in njihovo pomembno vlogo pri ohranjanju podeželja, hkrati pa z veliko dobre volje in dela dokazuje, da so vsi cilji dosegljivi.